Djevojčica preminula, njena dva brata na liječenju, sumnja se na zanemarivanje

Devetogodišnja djevojčica preminula je u Opštoj bolnici u Vršcu u nedelju popodne nakon povraćanja i povišene temperature, dok su njena dva brata juče upućena na liječenje u Tiršovoj. 

Objavljeno: 25. 09. 2018 - 21:02

Iako još nije poznat uzrok, sumnja se na zanemarivanje, a o cijelom slučaju obaviješten je Centar za socijalni rad.

Kako sazanje “Blic”, djevojčica je upućena iz Doma zdravlja Bela Crkva u Opštu bolnicu Vršac na bolničko liječenje zbog povraćanja i povišene tjelesne temperature. Dijete je zbrinuto u bolnici u nedelju uveče, jedan sat posle ponoći. Prema prvim informacijama, djevojčica je bila u veoma lošem stanju.

“Odmah po prijemu urađena je laboratorijska dijagnostika i sprovedene su mere intenzivnog liječenja. I pored sprovedenih mjera dolazi do rapidnog pogoršanja opšteg stanja i smrtnog ishoda dana 23. septembra u 13.45. Kardiopulmonalna reanimacija nije dala efekta”, saopšteno je iz vršačke bolnice.

Odmah je sproveden unutrašnji nadzor nad liječenjem pacijenta i naložena je klinička obdukcija. Kako dodaju iz Opšte bolnice Vršac, o svemu je obaviješten Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja.

Međutim, sjutradan u večernjim satima u Opštu bolnicu Vršac doveden je brat djevojčice, sa identičnim tegobama.

“Nakon obavljenih pregleda od strane pedijatra, hirurga, infektologa, anesteziologa, radiologa i urađenih laboratorijskih analiza dijete je upućeno, uz odgovarajuću medicinsku pratnju, u Univerzitetsku dječiju kliniku Tiršova, gde je bezbjedno stiglo”, rekli su iz vršačke bolnice.

Ni tu se nije završila porodična drama. Juče u prijepodnevnim satima dovedeno je u Opštu bolnicu Vršac i treće dijete iz iste porodice, dječak, takođe žaleći se na povraćanje i povišenu temperaturu.

“Dečak je pregledan od strane pedijatra, anesteziologa i infektologa. Zbog slične kliničke slike nejasne etiologije upućen je, uz odgovarajuću medicinsku pratnju i anestetičara, u Univerzitetsku dječiju kliniku Tiršova radi dalje dijagnostike i praćenja”, objašnjavaju iz bolnice.

O nastalim događajima obaviješteni su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Centar za socijalni rad Bela Crkva.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o porodici iz okoline Bele Crkve koja živi u veoma teškim uslovima. Djeca žive sa roditeljima u trošnoj kući, zajedno sa još četvoro braće i sestara. Dječaci, iako nisu životno ugroženi, zbrinutri su u lošem stanju. Bili su neuhranjeni, a zapuštena je bila i njihova lična higijena.