Nezaposlenost i migracije najveći problem u zemljama istočne Evrope

Visoka stopa nezaposlenosti i migracije radne snage veliki su problemi u svim zemljama jugoistočne Evrope, pa i u Crnoj Gori - zaključak je sa godišnje Konferencije Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja Jugoistočne Evrope (CPESSEC), koja je prethodna dva dana (24. i 25. septembra) održana u Beogradu. Predstavnici deset zemalja članica utvrdili su smjernice za dalji rad Centra i saglasile se da je godišnje potrebno organizovati više ekspertskih radionica koje bi bile usmjerene na konkretne probleme. Kao zajednički izazovi, svih država, prepoznati su: rad sa dugoročno nezaposlenim licima, sa mladim ljudima, sa korisnicima novčane socijalne pomoći ali i saradnja sa poslodavcima.

Objavljeno: 26. 09. 2018 - 11:19

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, tokom Direktorskog kluba na temu “Iskustva u učenju prema standardima”, istakao je da su zaposleni u toj insitituciji, kroz proces samoprocjene, dali ocjene gotovo identične ocjenama eksternih eksperata o snagama i slabostima crnogorskog zavoda.

-Naši programi su dosta slični onima koji se realizuju u zemljama regiona, ali i u drugim evropskim zemljama - kazao je direktor.

Mustafić je, tom prilikom, iznio podatak da je trenutna stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori 17,19 odsto odnosno da se na evidenciji ZZZ nalazi 39.877 nezaposlenih.

Šef Biroa rada Podgorica mr Aleksandar Rakočević je održao prezentaciju na temu “Unapređenje aktivnih mjera za zapošljavanje – stručno osposobljavanje i profesionalni razvoj kroz različite edukativne programe”.

-Svi modeli obuka i usavršavanja nezaposlenih lica definisani Zakonom o zapošljavanju, kroz mjere Aktivne politike zapošljavanja, prilagođeni su stepenu zapošljivosti nezaposlenih– kazao je Rakočević.

U stručnom dijelu konferencije, načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima mr Sonja Ivanović, govorila je o afirmativnim mjerama i programima namijenjenim poslodavcima. Ona je izdvojila dva programa, osposobljavanje za rad kod poslodavca i za samostalan rad, koji su, za realativno kratko vrijeme, dali dobre rezultate.

Taj prestižni događaj otvorio je direktor Nacionalne službe zapošljavanja Srbije Zoran Martinović a prisutnima se obratio i tamošnji ministar rada Zoran Đorđević. Pored Crne Gore i Srbije prisustvovali su mu i predstavnici BiH, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Turske.

Inače, ZZZ je jedan od osnivača i članova CPESSEC-a. Centar je osnovan u Beogradu 31. maja 2007. potpisivanjem Smjernica o radu CPESSEC-a.

Potpisnice sporazuma, pored  crnogorskog zavoda, su: Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Agencija za zapošljavanje Bugarske, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Agencija za zapošljavanje Makedonije, Nacionalna služba za zapošljavanje Rumunije, Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, Turska organizacija za zapošljavanje i Nacionalna služba za zapošljavanje Mađarske.

Sjedište Centra svake godine se premješta u drugu državu članicu. Sljedeće godine obavezu da organizuje Konferenciju preuzela je Bosna i Hercegovina.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?