Dojče vele: Sada je samo pitanje kada će Merkelova pasti

Folker Kauder, prijatelj kancelarke Angele Merkel iznenađujuće je izgubio izbore za šefa poslaničkog kluba Demohrišćana.

Objavljeno: 26. 09. 2018 - 11:30

Kako piše glavna urednica Dojče velea Ines Pol, sada je samo pitanje kada će Merkelova pasti.

“Šefovi poslaničkih klubova su posebno uspješni ako rade neupadljivo. U njemačkom partijskom sistemu su zaduženi da za predsjednika partije iznalaze većinu među poslanicima. Ako je predsjednica partije pak istovremeno kancelarka, onda šef poslaničkog kluba svojim radom praktično omogućava da vlada radi bez bočnih vjetrova. Toliko o teoriji”, navodi Polova.

Prema njenim riječima, u praksi su vjetrovi oko aktuelne Savezne vlade sve jači.

“Još su i dugi koalicioni pregovori bili praćeni intrigama, ostavkama i mogućnošću ponavljanja izbora koja je visila iznad pregovora kao Damoklov mač. Danas, godinu nakon izbora, samo je pitanje vremena kada će se koalicija raspasti, a Njemačka morati da krene u potragu za novom vladom. Nije stvar samo u tome što se tri vladajuće partije svađaju kao kočijaši i što su zbog internih igrica moći prokockali ostatke povjerenja u stanovništvu”, dodaje se.

Autorka ističe da je Angela Merkel izgubila većinu i u sopstvenom taboru.

“Njen dugogodišnji intimus i večiti šef poslaničke grupe Folker Kauder poražen je na izborima za šefa frakcije u Bundestagu – to je ravno revoluciji na dvoru kancelarke. Sve vodi samo jednom scenariju: novim izborima u koje će Hrišćansko-demokratska unija bez Angele Merkel, nakon što je 13 godina bila na kormilu Njemačke i Evrope. Izbor u široj javnosti nepoznatog finansijskog stručnjaka Ralfa Brinkhausa za šefa poslaničkog kluba došao je baš u trenutku dok je Donald Tramp pred Generalnom skupštinom UN po ko zna koji put verbalno napadao Njemačku. Ta dva paralelna događaja bacaju bizarno svjetlo na stanje najveće evropske privredne sile”, navodi Polova.

Urednica DW piše da Izgleda da previše poslanika aktuelnog saziva Bundestaga ne shvata ozbiljnost situacije.

“Njih su birali građanke i građani kako bi se založili za dobrobit zemlje. Nijesu ih birali da nedjeljama apstiniraju od vršenja vlasti dok se svađaju zbog trivijalnosti i personalnih namještenja i da time jačaju jedino desno-populističku Alternativu za Njemačku.

Od prvog dana je ovoj vladi nedostajao zajednički politički projekat, ali još više sposobne političke figure od formata potrebnog da se Njemačka odgovorno vodi kroz teška vremena. Do ovog istorijskog utorka je jedina pouzdana veličina bila Angela Merkel, koja je odvlačila pažnju sa dubokog jaza u vladajućoj koaliciji i sopstvenim redovima. S tim je svršeno. Poslanici Hrišćansko-demokratske unije i bavarske Hrišćansko-socijalne unije nijesu u utorak otjerali samo Folkera Kaudera – oni su javno demontirali saveznu kancelarku. Sada više nije pitanje da li je Merkel pred krajem karijere, već samo koliko brzo će pasti. Tome će se radovati i AfD i Donald Tramp”, zaključuje Polova.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?