Stoltenberg: Želim konstruktivniji odnos sa Rusijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da želi "konstruktivniji odnos" sa Rusijom, iako Alijansa preduzima mjere kako bi uzvratila na, kako tvrdi, pojačanu vojnu aktivnost Moskve.

Objavljeno: 26. 09. 2018 - 12:31

U intervjuu za AP, Stoltenberg je u utorak rekao da je dijalog sa Rusijom potreban u pokušaju da se "umanje tenzije" i "izbjegnu loše procjene".

Stoltenberg je, neposredno pred sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim na marginama Generalne skupštine UN, ukazao na navodno "vojno miješanje" Moskve u Ukrajini i Gruziji, podršku koju pruža sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, i prisustvo ruskih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu.

On je dodao da je odgovor NATO na to da se, po prvi put, rasporede borbene grupe na teritoriji istočnih članica, i najavio da će Alijansa uskoro održati "najveće vježbe ove generacije" u Norveškom moru, u kojima će učestvovati kopnene, vazdušne i pomorske snage.

"Kada se ozbiljno ne slažemo, kada vidimo povećane tenzije, kada vidimo veće vojne prisustvo blizu naših granica, čak je još važnije da postoji dijalog", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO smatra da bi unaprijeđenje komunikacije između NATO i Rusije moglo da pomogne u smanjenju tenzija.

Komentarišući nedavnu izjavu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da ukrajinska vojska planira da ispuni kriterijume za članstvo u NATO do 2020, Stoltenberg je nagovijestio da NATO neće tražiti dozvolu Rusije da bi se Kijev pridružio Alijansi.

"Na Ukrajini je da odluči o svom putu, da li žele da se pridruže NATO ili ne", rekao je Stoltenberg.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?