Stiže peti supertajfun, a astronaut ga je slikao

Peti supertajfun od početka godine formiran u zapadnim djelovima Pacifika. Slike Trami fotografisao astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Objavljeno: 26. 09. 2018 - 13:24

Evropski astronaut koji je fotografije napravio Aleksandar Gerst objavio ih je na svom profilu na Titteru opisujući oluju kao "da je neko izvukao veliki čep iz naše planete".

"Gledamo u još jednu veliku oluju. Tajfun 5. kategorije Trami je nezaustavljiv i uputio se ka Japanu i Tajvanu. Budite sigurni vi dolje", napisao je astronaut na svom profilu, piše CNN. 

Trenutne prognoze kažu kako će tajfun pogoditi sjeverni i centralni Tajvan, kao i japansko ostrvo Rjukju. S druge strane, meteorolog CNN-a Tom Sejter kaže da se oluja smirila, ali da meteorolozi čekaju kojim putem će proći. 

oluja-2

Oluja i dalje nosi vjetrove od oko 140 kilometara na sat, a Sejter je rekao da je ona za sada veoma nepredvidljiva. 

Očekuje se da oluja izgubi na snazi prije udara u južnom Japanu za četiri dana, ukoliko nastavi svoju dosadašnju putanju. Ali, čak iako izgubi na snazi, dostići će 4. kategoriju oluje, što bi moglo da prouzrokuje poplave i klizišta. 

Trami dolazi za petama supertajfunu Mangkut, koji je pogodio Filipine prije dvije nedjelje, pri čemu je poginulo više desetina ljudi.

 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?