Bogdanović: Kraljica Jelena Savojska važna veza između Crne Gore i Italije

Ministar kultuire Aleksandar Bogdanović sreo se danas na Cetinju sa predsjednikom Fondacije  ‘Festiva Puccniano’  Albertom Veronezijem i generalnim direktorom, Fondacije Franko Moretijem. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković i crnogorski sopran Ivana Čanović.

Objavljeno: 10. 10. 2018 - 15:13

Povod za susret bila je nedavna inicijativa za uspostavljanje saradnje između Fondacije  ‘Festiva Pucciniano’   i crnogorskog simfonijskog orkestra, kako bi se kroz umjetnost i muziku skrenula pažnja na izuzetnu vrijednost i značaj lika i djela kraljice Jelene Savojske.

Kako je istakao na sastanku ministar Bogdanović, predložena saradnja sa istaknutom Fonacijom “Festiva Pucciano” značajno će doprinijeti unapređenju i bogaćenju već sadržajnih odnosa Crne Gore i Republike Italije.

“Kraljica Jelena Savojska i za Crnu Goru i za Republiku Italiju ima veliki značaj, zbog čega Ministarstvo kulture sa zadovoljstvom podržava navedenu inicijativu,” dodao je ministar Bogdanović.

Kako su na sastanku naveli predstavnici Fondacije “Intenzivan humanitarni rad koji je sprovela u Italiji i neuobičajena briga o stanovništvu nakon tragičnog zemljotresa u Mesini iz 1908. godine, razlog je da se zaštiti od zaborava takva važna figura za istoriju i razvoj naših zemalja.”

U skladu sa predloženim projektom, dvije zemlje će na koncertima koje će zajedno realizovati u Crnoj Gor i Italiji, uz učešće crnogorskih i italijanskih muzičara, kroz muziku odati poštovanje Kraljici Jeleni koja je predstavljala važan segment u vezama između naših kultura.

Ko će biti na tronu?