Katnić: Nikad nisam rekao da je Rusija umiješana u postupak

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici.

Objavljeno: 12. 10. 2018 - 10:30

Tok suđenja:

12:29 Zbog isteka vremena današnji pretres se prekida a nastavlja se 17.10. u 9 časova.

12:07 Advokat Radosavljević tvrdi da je pomenutoj Magdalenić pripisano da je korisnik pet brojeva.

''To nije tačno, ona nije korisnik većine ovih brojeva već joj je tako pripisano. Između ostalog ovdje ima jedan broj koji pripada novinaru, što je između ostalog i tužilaštvo potvrdilo, pa je nakon toga, uprkos potvrdi opet tražilo od tužilaštva za organizovani kriminal potvrdu da svih pet brojeva pripadaju Tamari Magdalenić. To nije po zakonu i tužilaštvo bi trebalo da nam objasni zašto su to zatražili naknadno'', kazao je Radosavljević.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je opet reagovao sa mjesta.

''Ne možete da postavljate takva pitanja. Evo sad vam objašnjavam i nemojte nikad više takve tvrdnje da iznosite. Jer vi tvrdite da smo mi radili nešto protiv zakona i da smo izvršili prevaru. Mi smo dostavili brojeve, ako su netačni onda smo dostavili netačne i vi to utvrdite'', kazao je Katnić.

11:44 Sa predlozima lsitinga nastavljaju advokati odbrane.

11:40 Optuženi Čađenović je kazao da ako sud prihvati predloge tužilaštva to bi značilo da se za svjedoke mogu pozvati i svi svjetski lideri.

11:30 Advokat Nikola Medojević se takođe protivi predlozima.

''Ti navodni dokaz ine služe rasvjetljavanju činjeničnog stanja nego zamagljivanju i vode u pravcu opstrukcije postupka. Ovi predlozi u svojoj osnovi nemaju činjenice nego insinuacije i postavljeni su na nedopustivo sugestivan način. Takođe, protivim se jer sam uvjeren da je dokazni predlog dat samo da se pokuša relativizovati ono što se ne može relativizovati'', kazao je Medojević.

11:26 Advokat Dražen Medojević je kazao da se predlozima tužilaštva ulazi u jednu zonu diplomatskogo skandala.

11:21 Tokom izlaganja advokata Jovanovića, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je više puta komentarisao i provocirao sa mjesta, zbog čega je svega par puta opomenut. ''Nema veze sudija, ja sam računao koliko bi kazni platio, pa bio bi makar na 1700 eura danas'', kazao je Jovanović. ''Pa jesi platio?'', pitao ga je Katnić.

11:19 Pvodom izjave Putina, advokat Miroje Jovanović govori da se protivi da to sud pribavi jer smatra da je to posao tužilaštva. 

11:12 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je burno reagovao sa mjesta.

''Ovdje sada ispada da sam ja tvrdio da je Rusija umiješana u ovaj postupak. Ja to nikada nisam rekao'', kazao je on.

11:10 Što se tiče saslušana osobe koja je potpisala dokument dobijen putem pravne pomoći od Rusije, advokat Miroje Jovanović se protivi tom predlogu uz isto obrazloženje koje je dao Radosavljević. ''Naročito jer je tužilac tvrdio da Rusija i ruski organi u ovo nisu uključeni. Pa kada sam ja kao branilac, zvaničan od strane ruskih organa, tužilac sada ovo predlaže'', kazao je Jovanović.

11:07 Povodom predloga da se pročita izjava Džozefa Asada, Radosavljević se protivi uz sljedeće obrazloženje:

''Naravno da se protivim jer prvo taj obrazac FD302 je zabilješka agenata FBI što znači da to zapravo nije izjava gospodina Asada. Dalje, čuo sam kasnije da tužilaštvo vodi neki postupak protiv tog čovjeka, što je Čađenović potvrdio na nekoj konferenciji za štampu. Da li taj čovjek uopšte ima ikakve veze sa ovim posputkom i gdje su dokazi za to, ovdje se vodi postupak u nekim paralelnim svjetovima, pararelnim univerzumima'', kazao je Radosavljević.

11:00 ''Predlozi koji su dati od strane Specijalnog državnom tužilaštva predstavljaju propagandu koja ima za cilj da amortizuje čitav dokazni postupak. '', zaključio je Radosavljević.

10:58 Tužilac predloži odas e pribavi intervju izlaganje Putina na internacionalnom forumu ruska nedjelja energetike.

''Nije mi jasno da li je u pitanju intervju. Nije mi jasno da li se odnosi na video snimak ili je izlaganje u pisanoj formi. U svakom slučaju mi dolazimo do nečega što je iz medija a poznat nam je svima vaš stav za ono što dolazi iz medija. Ali ono što dolazi iz medija je izjava o jednom čovjeku koji se karakteriše kao izdajnik, đubre i špijun, ali koliko znam to lice nema veze sa ovim postupkom pa se protivim tom predlogu. Možda tužilac ima neka druga saznanja ali ako ima neka ih kaže'', kazao je Radosavljević.

10:51 Radosavljević je dalje kazao da je tužilac tvrdio da izmijenjeni IMEI broj može da prikrije lokaciju sa koje se zove te problematizuje iznošenje listinga koje smo gledali prethodnih pet ročišta, jer ako je ta tvrdnja tačna, onda iznošenje baznih stanica nema nikakve poente niti smisla.

10:43 Radosavljević tvrdi da tužilaštvo postavlja trik pitanja preko kojih bi sa eventualnim odgovorima ''poentirali'' bez ikakvog dokaza.

''Prvi takav primjer je pitanje: Kakve dužnosti su Šišmakov i Popov obavljali u oružanim snagama Rusije. Mi ne znamo da li su obavljali bilo kakve dužnosti. Imamo nepotpunu informaciju Eduarda Širokova odnosno Šišmakova na odnosu informacija koja su dobijena iz Poljske. Još jedan primjer je pitanje: Po kojem zadatkom su doputovali u Srbiju. Mi prije svega nemamo tačne informacije da su doputovali u Srbiju a daleko od toga da imamo dokaze da su imali neki zadatak. Osnovno pitanje je na osnovu čega tužilac bazira argumente da bi svjedoci mogli da odgovore na ta pitanja. Ponovo polazimo od činjenica koja ničim nije dokazana naročito preko ovog pitanja - koje je pravo ime službenika FSB-a? Sad smo prešli na FSB, iako je formulacija malo neprecizna ali se izlaže pretpostavka da postoji neko lažno ime službenika za šta nemamo dokaz, i da uopšte postoji taj službenik, za šta takođe dokaza nemamo.'', govori Radosavljević.  Advokat je dodao da tužilaštvo za svjedoka zove čovjeka iz Rusije kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru, zbog pripajanja Krima, te pita da li je taj predlog ozbiljan ili maliciozan.

advokat-radosavljevic

10:35 Radosavljević je prokomentarisao i predlog da se pribavi snimak sa aerodroma.

''Apsolutno mi je nejasno ako se traži pribavljanje snimka za 28. i 29. jer je nesporna činjenica da je Sinđelić otišao 27. i vratio se istog dana. Postavlja se pitanje šta se utvrđuje tom činjenicom. Pod pretpostavkom da dobijemo te snimke, da li to znači da treba da gledamo ovdje kako Sinđelić 12 sati sjedi u nekoj prostoriji. To bi bio neki multimedijalni performans koji bi odugovlačio postupak. Ako je činjenica utvrđena a smatram da jeste, izvođenje ovih dokaza bi samo dovela do odugovlačenja postupka'', kazao je Radosavljević.

10:32 Advokat Radosavljević u svom izjašnjenu tvrdi da tužilaštvo ne spori da Sinđelić nije ušao u Rusiju.

''Tužilac je predložio da se u svojstvu svjedoka sasluša izvjesni Ikal Buhov, iako mu je ime I. Kalabuhov koji je potpisao predmetni dopis a na okolnost odakle potiču saznanja koja su navedena u dopisu iz kojih evidencija i koji je razlog odbijanja ulaska Saše Sinđelića u rusku federaciju. Iz ovog proizilazi da tužilaštvo ne spori da Sinđelić nije ušao u Rusiju već traži razloge zbog čega nije ušao. Smatram da je od manjeg značaja koji je razlog što on nije ušao u Rusiju u odnosu na činjenicu da nije napustio aerodrom jer nas ta činjenica navodi na zaključak da je Saša Sinđelić govorio neistinu'', kazao je Radosavljević.

On smatra da predlog da se sasluša potpisnik dokumenta smatram necjelishodnim jer bi to odugovlačilo postupak.

''Ovaj dokument je dostavljen od strane ovlašćenih organa koji je potpisao službenik u skladu sa svojim ovlašćenjima. Ako bi ovo uradili onda bi se isto to odnosilo na potpisnike svih dokumenata i dopisa koje smo dobili, iz Srbije, Bugarske, Rusije, SAD-a, Crne Gore...'', dodao je on.

10:27 Advokat Drašković Zorica je rekla da se protivi svim predlozima Glavnog specijalnog tužioca. Isto izjašnjenje ima većina advokata odbrane.

10:25 Suđenje se nastavlja.

10:03 Na zahtjev odbrane sud daje pauzu od 15 minuta nakon koje će se advokati odbrane izjasniti na predloge tužioca.

10:01 Advokati Dušan Radosalvjević i Miroje Jovanović imaju predloga da se iz listinga izdvoji određen broj komunikacija na način na koji je to činio tužilac, ali imajući u vidu brojnost komunikacija koje je tužilac predstavio a koje su pripremili i oni kao branioci, te radi ekonomičnosti postupka i da ne bi došlo do ponavljanja prezentacije istih komunikacija, potrebno im je vrijeme da bi predložili određene komunikacije. Oni su zatražili da im se to omogući na sljedećem pretresu.

9:52 Tužilaštvo je za sada završilo sa pregledom listinga.

9:30 Pregledani su listinzi komunikacija Čađenovića i Kneževića.

9:12 Tužilac Čađenović nastavlja sa predlaganjem pregleda listinga.

9:07 Predsjedavajuća sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo zastupnika optužbe, te optuženih i njihovih advokata.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Ko će biti na tronu?