Radak Kukavičić: 2018. ćemo pamtiti po rekordima

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić kaže da ćemo 2018. pamtiti po rekordima, koje je naša zemlja zabilježila u predsezoni, ali i u postsezoni.

Objavljeno: 12. 10. 2018 - 18:41

"Tokom cijelog septembra imali smo odličnu popunjenost i preko 12 do 14 odsto je bilo prosječne stope rasta. Da su dobri trendovi nastavljeni i u oktobru pokazuje prošli petak, a evo i na današnji dan u Crnoj Gori imamo preko 24 hiljade registrovanih gostiju, što predstavlja rast od 24 odsto, što je zaista nešto na šta možemo biti ponosni. Kako stoje stvari i ono đto su već ugovoreni aranžamani do kraja oktobra, izvjesno je da ćemo u oktobru zaista imati dvocifrene i visoke stope rasta", navodi Radak Kukavičić.

Dodaje da se turistička postsezona uspješno odvija i na primorju i na sjeveru Crne Gore.

"Prema podacima koje danas imamo i izvještajima od lokalnih turističkih organizacija, jako dobru popunjenost u prosjeku preko 40 odsto imaju opštine Herceg Novi, Bar, Ulcinj, a kada govorimo o opštini Žabljak, odnosno TO Žabljak, broj gostiju je gotovo udvostručen u odnosu na prethodni petak, odnosno taj oktobar prethodne godine.

Izletnički programi se organizuju širom Crne Gore i ovih dana imamo veliki broj gostiju iz Njemačke, Velike Britanije, Austrije i to su uglavnom izletnički programi.

Tokom oktobra mjeseca zabilježili smo posjetu velikog broja novinara koji su boravili u Crnoj Gori, a naredne nedjelje imamo i dvije studijske posjete, dva workshop-a turoperatora i organizaciju sastanaka turoperatora njemačkih i poljskih sa turističkom privredom Crne Gore, što vjerujemo da ce odmah rezultirati boljim rezultatima za narednu turističku sezonu", objašnjava ona.

Kako dodaje, jedan od najvećih prihoda koji se generišu su prihodi od boravišne takse i oni su premašili već cifru od milion i po eura.

"Oni su negdje oko 9 odsto viši, u odnosu na, presjek je 11. oktobar ove, u odnosu na gotovo deset i po mjeseci prethodne godine.

Izuzetno dobra posjećenost će biti u hotelima do kraja mjeseca. Mi već ulazimo u pripreme dočeka Nove godine u Crnoj Gori i zime, tako da smo već dogovorili promovisanje organizovanih dočeka Nove godine, prvenstveno u regionu a i promociju naše zimske turističke ponude. Do kraja godine imamo nekoliko studijskih grupa novinara i turoperatora koji u organizaciji nacionalne i lokalne borave u Crnoj Gori. Imamo i nekoliko kongresa. Imamo svakako i veliki broj manifestacija koje se održavaju upravo tokom novembra i decembra koje će sigurno privući veliki broj gostiju iz regiona a i šire", zaključuje Radak Kukavičić.

 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?