Završen prvi Hakaton o mobilnom plaćanju

Tim „Kodingo“ koji čine Ivan Radunović, Tijana Soković, Vesna Ivanović, Sanja Lazić i Srđan Tomović pobjednici su hakatona „Mobilno plaćanje – plaćanje budućnosti “  koji su organizovali M:tel digitalna fabrika i Ministarstvo nauke. 
Ovo je bio prvi hakaton, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, koji je bio posvećen mobilnom  plaćanju a on je organizovan u okviru Otvorenih dana nauke.  Nagradni ček od 2,5 hiljade eura pobjedničkom timu uručila je ministarka nauke Sanja Damjanović. 

Objavljeno: 12. 10. 2018 - 19:29

-Ministarstvo nauke se snažno zalaže za razvoj preduzetničkog i inovativnog duha kod mladih ljudi  i svjesni smo da su ljudski resursi naš najvrijedniji kapital.  Sve konkurse koje sprovodimo, za inovativne grantove, doktorska istraživanja, centre izvrsnosti, uz internacionalizaciju, odnosno kroz pridruživanje medjunarodnim naučnim institucijama, upravo su u službi obezbjeđivanja pravih uslova za razvoj inovativnih ideja– kazala je ministarka Damjanović.
Ona je kazala da će resor na čijem je čelu i dalje  podržavati razvoj inovativnih i originalnih ideja.

-Te ideje su značajne za podizanje konkurentnosti i podsticanje ekonomije bazirane na znanju, koja je naš prioritet, odnosno Vlade Crne Gore – zaključila je ministarka. 

Drugo mjesto osvojili su Nemanja i Dalibor Ranković čije rješenje o mobilnom plaćanju je zavrijedilo nagradu od 1,5 hiljada eura. Tim okupljen oko imena „NAMMI“  završio je  takmičenje na trećem mjestu i osvojio hiljadu eura. Taj tim čine Maja Kalezić, Nikola Kadić, Aleksa Šuković, Aleksa Ćuković i Ivana Kadić. 

Na hakatonu je učestvovalo 40 takmičara koji su bili raspoređeni u šest timova. Odluku o nagradama donio je tročlani žiri u sastavu: direktorica Sektoru za strategiju i rizik Aleksandra Radojević, predstavnik ministartva nauke Saša Ivanović kao i izvršni director ICT HUB-a iz Beograda Kosta Andrić. 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?