Knežević i Medojević ipak idu u zatvor?

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici donijelo je odluku kojom je jednom od lidera Demokratskog fronta Milanu Kneževiću određena dvomjesečna kazna zatvora zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine, pišu Dnevne novine.

Objavljeno: 15. 10. 2018 - 07:32

Istu sudbinu doživjeće i njegov kolega Nebojša Medojević, takođe, zbog odbijanja da svjedoči o navodima da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uzeo mito od 100.000 eura.

Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore od avgusta ove godine uvažena je žalba pravnog zastupnika Kneževića, advokata Dušana Radosavljevića, čime je ukinuto prvobitno rješenje Višeg suda u Podgorici. U obrazloženju rješenja Apelacionog suda navodi se da vijeće uopšte nije imalo zakonsku mogućnost da odlučuje po žalbi SDT-a, odnosno da mogućnost žalbe na odluku sudije za istragu nije ni postojala. Pravo žalbe, kako su naveli, je postojala jedino na odluku sudije o novčanom kažnjavanju ili zatvoru, ali ne i na odluku kojom odbija određivanje zatvora svjedoku. Međutim, Vijeće Višeg suda u Podgorici nije se složilo sa takvim tumačenjem Apelacionog suda, tako da je ponovo donijelo indentičnu odluku.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo tražilo je od Višeg suda da Kneževiću, zbog odbijanja da svjedoči o pomenutim navodima, odredi zatvor u trajanju do dva mjeseca, što je sudija za istragu odbio, nakon čega je SDT uložio žalbu vijeću tog suda koje je žalbu uvažilo i odredilo zatvor do dva mjeseca, odnosno dok Knežević ne pristane da svjedoči. Ovu odluku, međutim, Apelacioni sud je oborio i vratio na ponovno odlučivanje Višem sudu u Podgorici.

Zbog odbijanja da svjedoči o optužbama na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i Medojević je kažnjen sa dva mjeseca zatvora. On je odbio da svjedoči u predmetu formiranom povodom njegove objave na Fejsbuku da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša platio Katniću 100.000 eura, kako mu ne bi odredio pritvor u krivičnom postupku zbog zloupotrebe službenog položaja i pljačke države od šest miliona eura u slučaju “Carine”.