Nevrijeme u Francuskoj, šest ljudi poginulo

Šest osoba je poginulo u nevremenu i obilnim kišama koje su noćas i jutors pogodili južni francuski departman Od, saopštili su zvaničnici novi bilans.

Objavljeno: 15. 10. 2018 - 11:06

Prethodno je šef departmana Od Alen Tirion rekao da je u nevremenu, zbog koga je izdat crveni stepen upozorenja, stradala jedna žena a da se se još dvije osobe vodile kao nestale, kao i da je jedna osoba povrijeđena u ruševinama.

Rijeka Od jutros je narasla na najviši nivo od 1891. blizu sedam metara, rečeno je agenciji Frans pres u francuskoj službi za praćenje nivoa voda Vižikri (Vigicrues).

Tirion je rekao za televiziju BVMTV da su neki od nastradalih izgleda odnijeti poplavnim vodama.

On je rekao da je rijeka Od porasla na preko šest metara i da su polavne vode u nekim slučajevima bile toliko jake da službe za spasavanje nisu mogle da se probiju.

U toj oblasti u roku od nekoliko sati palo je kiše koliko padne za nekoliko mjeseci. Kiša i dalje pada i voda je tokom noći vrlo brzo rasla ali nivo rijeke Od sada više izgleda ne raste i izgleda da je stao, rekao je jedan zvaničnik ali je dodao da treba biti vrlo obazriv.

Francuska meteorološka služba Meteo Frans proglasila je jutros crveni znak upozorenja za departman Od, zbog jake oluje i kiša i pozvala stanovništvo da ostane u domovima. Obustavljen je prevoz djece u škole u najvećem gradu te oblasti Karkasonu.

U tom dijelu je već palo više od 180 milimetara kiše.

Još šest departmana na jugu Francuske stavljena su jutros u narandžasto stanje pripravnosti zbog oluje praćene jakim kišama.

Početkom popodneva olujne kiše će se smanjiti u Odu i pomjeriti ka obližnjim departmanima na jugu ka istočnim Pirenejima gdje bi moglo da padne do 200 milimetara kiše, navela je meteorološka služba. Poboljšanje se očekuje večeras.