Irinej: Podijeljeni smo ali nijesmo razdijeljeni; Amfilohije: „Neće valja mitropolit na magarca da ide“

Patrijah Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas na Cetinju da „možda jesmo podijeljeni ali nijesmo razdijeljeni“, da mu je majka iz Crne Gore i da mu je drago što je ponovo u Crnoj Gori. Mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije je kazao da je ranija izjava patrijaha Irineja da  je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija, rekao da je pogrešno prenešena i da je u tom smislu mislio na 30 sveštenika koji nemaju dozvolu za boravak.

Objavljeno: 15. 10. 2018 - 11:21

"Bio sam prije 1969/1970 godine upravnik u Ostrogu, te sam tada imao priliku da posjetim gotovo cijelu Crnu Goru iz koje je i moja majka porijeklom, tako da imam bliskost sa Crnom Gorom. Raduje me što je sadašnja Crna Gora u odnosu na tadašnju u pogledu Crkve nešto što je normalno za Crnu Goru, da ima živu Crkvu, da ima sveštenstvo, monaštvo“, rekao je on.

Kako je dodao, „mi smo jedan narod, iako smo podijeljeni, to ne značni da smo razdijeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele“.

Patrijarh Jovan Deseti kazao je da je, kada je stigao u Manastir vidio ljubav, ljude koji su srećni, i sveti oci, sveštenici, monasi i narod". "Ovo je naša mirna posjeta, da svedočimo da smo braća, da imamo ljubav, da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju", poručio je Jovan Deseti.

Kako je naveo, sve je to jedna porodica, "i ništa ne može da nas udalji jedne od drugih".

Mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije je povodom ranije izjave patrijaha Irineja da  je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija, rekao da je u tom smislu mislio na 30 sveštenika koji nemaju dozvolu za boravak.

On je kazao da je danas u pratnji patrijaha bilo državno obezbedjenje, te da su na na ručak pod manastir Odstog bili pozvani premijer Duško Marković, predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, ali da zbog ranijih obaveza nijesu mogli doći.

Amfilohije: „Neće valja mitropolit Crnogorski na magarca da ide“

Amfilohije je kazao da od 90- ih godina kada je došao na Cetinje je stekao knjige i „ovo malo mantije“ te da  nije siguran što su sve stekli oni koji su došli kad i on.

Na pitanje novinara čija su onda ova auta, Amfilohije je kazao „neće valjda mitropolit na magarcu da jaše“.

“ To bi bila sramota za Crnu Goru da mitropolit u 21. vijeku jaše na magarcu, ako na to mislite. Mogao bih na konju, jer sam jahao konja kao dijete, to bih već mogao“, kazao je Amfilohije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej stigao je danas na Cetinje zajedno sa patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Jovanom X, gdje će u Cetinjskom manastiru biti služena svečana doksologija.

 

irinej4Posjetu prate velike mjere obezbjedjenja a dočekali su ih predstavnici Mitropolije Crnogorsko primorske.

irinej3

Kako je najavljeno tokom dana će posjetiti i manastir Ostrog i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u 16 časova, gde će takodje biti priredjen svečani doček.

irinej5

Patrijarhu dozvoljen je  ulazak u Crnu Goru, saopšteno je iz crnogorske policije uoči posjete poglavara srpske crkve Crnoj Gori.

Policija se oglasila nakon natpisa da Irineju neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, jer je navodno na spisku nepoželjnih iz Srbije zbog ranijih izjava da je "položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija".

irinej-2

Irinej je u julu ove godine u razgovoru za "Dan" ocenio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Crnogorski premijer Duško Marković je kazao da je Irinej još jednom zloupotrebio gostoprimstvo Crne Gore.