Apelacioni sud ukinuo stečaj u Kompleksu Meljine

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je rješenje Privrednog suda kojim je 09. avgusta uveden stečaj u Meljine komleks DOO, čime je uvažena žalba konzorcijuma vlasnika Meljine kompleksa, u okviru kojeg se nalazi i tamošnja bolnica.

Objavljeno: 16. 10. 2018 - 16:24

Rješenje je ukinuto zbog toga što je nepravilno utvrđeno činjenično stanje i zbog pogrešne primjene zakonskih normi. U konkretnom slučaju utvrđeno je da je stečaj nezakonito pokrenut jer izvršna direktorica Meljine kompleksa DOO dr Oliver Elez nije ni pokušala u redovnom postupku da naplati svoje potraživanje iz radnog odnosa u iznosu od 19.040 eura.

Umjesto toga, ona je pokušala da kompaniju uvede u stečaj. Pošto je ona pokrenula stečajni postupak, a istovremeno bila direktorica, tj. ovlašćeni zastupnik Meljine kompleksa DOO, sve je izvedeno, a da o tome nijesu ni bili obaviješteni vlasnici - Atlas Cap doo, Atlas banka, Investbanka Montenegro i Specijalna bolnica za interne bolesti Sveti Nikola iz Kraljeva

Apelacioni sud je konstatovao da su narušene odredbe Zakona o parničnom postupku jer vlasnicima nije ni data mogućnost da pred sudom opovrgnu zahtjev za uvođenje stečaja. Konstatovano je da je dr Elez svojim potezom proizvela situaciju da je istovremeno i povjerilac i predstavnik dužnika.

"Prvostepeni sud nije dao razloge o postojanju pravnog interesa dr Elez da pokrene stečajni postupak niti o postojanju osnova njenog potraživanja", piše, između ostalog, u presudi Apelacionog suda. Konzorcijum vlasnika Bolnice Meljine ranije je saopštio da godinama ulaže vanredne napore da bolnica stabilno funkcioniše i da će nastaviti to da rade, vjerujući da će u Vladi, lokalnoj samoupravi i Fondu zdravstva imati partnere da bi građani Herceg Novog i turisti imali neophodnu zdravstvenu zaštitu.

Oni su iznijeli podatak su 2008. godine platili 25 miliona eura za objekte i zemljište i do sada kroz investicije i održavanje redovnog funkcionisanja bolnice uložili preko 14 miliona eura u Bolnicu.