Jermenski premijer : Moj ponosni narode, podnio sam ostavku

Jermenski premijer Nikol Pašinjan podnio je ostavku, što je politički potez čiji cilj je da se sazovu prijevremeni izbori, koje on želi do kraja godine.

Objavljeno: 16. 10. 2018 - 19:19

“Moj dragi i ponosni narode, danas sam podnio svoju ostavku”, rekao je Pašinjan u televizijskom obraćanju i obećao da će “garantovati slobodno izražavanje volje naroda na prijevremenim parlamentarnim izborima”.

Pašinjan je preuzeo je dužnost premijera u maju, pošto je prethodno predvodio višenedjeljne proteste koji su doveli do ostavke njegovog prethodnika Serža Sargsjana.

On se zalagao za prijevremene izbore ove jeseni u nastojanju da skloni svoje neprijatelje, koji su zadržali većinu u parlamentu.

Prijevremeni izbori se održavaju ako poslanici ne uspiju da imenuju premijera, a Pašinjan je ubijedio svoje protivnike da ne imenuju svoje kandidate za novog šefa vlade.

On je predvodio hiljade pristalica na protestima ispred parlamenta ranije ovog mjeseca da primora svoje neprijatelje da prihvate prijevremene izbore, prenosi agencija AP.

Pašinjan, bivši novinar, oslanja se na bijes javnosti zbog rasprostranjenog siromaštva, velike nezaposlenosti i korupcije koja je cvjetala za vreme bivše vlade.