Ćulafić zatražio emitovanje snimka razgovora Šebek i dežurnog u CB

Novinar televizije Nova M, Igor Ćulafić zatražio je od ministra policije, Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije, Veselina Veljovića da javnosti Crne Gore prikažu snimak telefonskog razgovora izvršne direktorice, Ivane Šebek sa dežurnom službom Centra bezbjednosti (CB) Podgorica. 

Objavljeno: 16. 10. 2018 - 20:10
Foto: Portal Analitika

On je kazao da poslije tog poziva ativirana policijska patrola koja je došla u televiziju Nova i privela ga u CB. 

"Sve dok sadržaj tog razgovora ne bude dostupan javnosti Crne Gore zbog svoje, ali časti porodice Ćulafić, zajednice sportskih novinara i medija u Crnoj Gori neću smiriti i zaustaviti se", rekao je Ćulafić na konferenciji za novinare.

On je pojasnio da je poziv CB upućen nakon centralnog dnevnika u kojem je saopštio da će prenositi utakmicu fudbalskih reprezentacija Litvanije i Crne Gore iz studija TV Nova M.

"To sam uradio jer sam jedini zaposleni u sportskoj redakciji i to na mjestu urednika. Obaviješten sam od kolega iz tehnike da je studio spreman i spremao sam se za prenos. Ničim nijesam povrijedio radnu disciplinu", rekao je on.

Ćulafić je naglasio da nije obaviješten da mu je zabranjeno da prenosi utakmice reprezentacije.

"Da postoji bilo kakav dokumenat i da mi je prezentovan istog trenutka bi se povukao i ne bih pravio, a to ne radim ni sada, pitanje za bilo čijim angažmanom. Naprotiv, radujem se angžmanu kolege Maksima Živaljevića", kazao je Ćulafić.

On je naglasio da se prvi put dogodilo da policijaska patrola, po pozivu u dežurnu službu, reaguje i privede novinara-urednika, jedinog zvanično zapošljenog u toj sportskoj redakciji.

Prema njegovim riječima, problematičan je poziv i sadržaj razgovora Šebek sa dežurnom službom CB.

"Šebek se nije pojavila da podnese prijavu i do danas to nije uradila. Ako sam se ponašao nasilno i bilo kome prijetio na bilo koji način, ili se neko osjetio ugroženim, zašto nema prijave. Zato tražim snimak razgovora Šebek i dežurnih lica u CB", rekao je Ćulafić.

Ćulafić je naglasio da je od te večeri angažovana sekjuriti služba Titan da obezbjeđuje prostorije TV Nova M. 

"Njima je naređeno da se meni zabrani ulaz u prostorije i toga se pridržavam. Isto bih učinio da mi je saopštena odluka nadređenih bez traženja obrazloženja", kazao je Ćulafić.

On je kazao da je njegov slučaj kulminacija dešavanja u kompaniji Nova M, odnosno ranije Pink M. 

"To nije prvi slučaj jer je Uprava za inspekcijske poslove već dobila prijave za mobing jednog kolege. Upravi Junajted media grupe još kolega je slalo pritužbe na ponašanje direktorke. Jedan od mojih koraka biće i prijava za mobing. Pozivam Upravu za inspekcijske poslove da dođe u televiziju da ispita anekse ugovora i sve ostale", kazao je Ćulafić.

On je naglasio da su se sva dešavanja mogla izbjeći da je direktorica tog dana donijela akt da Ćulafić nije sposoban da radi prenos i da bi to prihvatio.

"Neću uslovljavati moj povratak na posao, iako sve presude budu u moju korist. Neću se vratiti dok god je Šebek na mjestu izvršnog i programskog direktora. To nije uslovljavanje, ali ne želim saradnju sa njom. Dok je ona tamo meni nema mjesta u toj televiziji", kazao je Ćulafić.

On je istakao da je "tačka ključanja" u njihovim odnosima počela 31. maja, kada je Šebek nepristojnim ponašanjem izazvala njegovu reakciju.

"I opet krajnje kulturnu i pristojnu, doživljajući je kao nadređenu i damu prije svega", kazao je Ćulafić.

On je naglasio da je za gotovo 30 godina rada samo dva puta pozvan na informativni razgovor kod nadređenih i oba puta je to bila Šebek.

"Prvi put je bilo 18. novmebra prošle godine, kada je Dragan Adžić smijenjen sa mjesta selektora ženske rukometne reprezentacije. Napisao sam tekst, na osnovu saznanja koje sam dobio iz vrha Rukometnog saveza. Nije joj se svidio i zatražila je od mene da ga skinem sa portala. Nijesam to prihvatio i tada je sve krenulo", kazao je Ćulafić.

Predsjednik Udrženja sportskih novinara, Veselin Drljević kazao je da je slučaj Ćulafić neprmjerena i nezapamćena situacija u analima sportskog novinarstva Crnoj Gori.

"Nećemo se baviti uređivačkom politikom nijednog medija, ali ćemo na najefikasniji način, koliko je u našoj moći, postupiti i u ovom slučaju. USN je zabrinuto povodom slučaja Ćulafić, jer po mom ubijeđenju Nova M, odnosno njeni čelnici trebali su napraviti drugačiji set stvari ako su odlučili da Ćulafić nije predviđen da prenosi utakmicu fudbalske reprezentacije", kazao je Drljević.

On je najavio da će Udruženje sportskih novinara obavijestiti Evropsku i Svjetsku asocijaciju sportskih novinara.

"Očekujem da dobijemo podršku, posebno što se radi o časnom kolegi koji nije imao bilo kakvih prestupa. Na kongresu novinara Jugoistočne Evrope, za desetak dana u Ohridu, predložićemo temu koja nam je nametnuta. USN daće svu logističku i svaku drugu podršku Igoru Ćulafiću", kazao je Drljević. 

Predsjednica Sindikata novinara, Marijana Camović kazala je da je Ćulafić suspendovan na problematičan način, na papiru koji nije zaveden i bez pečata, sa nasumično navedenim zakonima. 

"Drago mi je što je ta odluka o suspenziji napisana na takav način, jer smatram da ni u disciplinskom postupku, koji očekujem da bude uskoro pokrenut, neće moći da dokažu da je Ćulafić bio nemaran i da se nije savjesno odnosio svom obavezama. Insistiraćemo da se utvrdi da li je ili nije povrijedio radne obaveze i na koji način je to uradio", kazala je Camović.

Ona je naglasila da je Junajted media grupa već nakon nekoliko dana poslovanja uradila ono što nikada niko nije prije njih.