Amfilohije: Odluka carigradskog patrijarha katastrofalna

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je, prema njegovom mišljenju, odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o pitanju ukrajinskog crkvenog problema katastrofalna za Carigradsku patrijaršiju, rješavanje pitanja o crkvi u Ukrajini i jedinstvo Pravoslavne crkve.

Objavljeno: 16. 10. 2018 - 23:38

“Nas je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi porazila činjenica da je vaseljenski patrijarh, poznavalac kanona, donio takvu odluku, koja je, bez sumnje, nekanonska”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da takva odluka vaseljenskog patrijarha stvara problem miješanja u život ne samo Ruske pravoslavne crkve, već bilo koje, te istovremeno dovodi u pitanje jedinstvo pravoslavlja, dodavši da uloga prvog među patrijarsima nije da razjedinjuje druge, već da ih sjedinjuje.

“Ovakvim svojim postupcima carigradski patrijarh upravo razjedinjuje. On ne rješava ovo pitanje, već problem gura sve dublje”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski za ruski “Prvi kanal”.

Smatra i da je pravo na koje se poziva vaseljenski patrijarh pod znakom pitanja, dodavši da Pravoslavna crkva ne dovodi u pitanje njegov status prvog po časti, ali mu to ne daje pravo da se na ovaj način miješa u život bilo koje pomesne crkve, pa i Ruske pravoslavne crkve.

“Vaseljenski patrijarh se poziva na jednu odluku iz 1686. godine, po kojoj je, navodno iz milosti, moskovskom mitropolitu bilo dato pravo da postavlja kijevskog mitropolita, pod uslovom da on na liturgiji pominje carigradskog patrijarha”, rekao je mitropolit.

Amfilohije napominje da su Kijevska, Vladimirska i Moskovska Rusija u to vrijeme bile ista Rusija.

“Nemoguće je odvojiti Kijevsku Rusiju od Moskovske ili Vladimirske”, naglasio je.