Niki Hejli traži okončanje mandata Unmika, Đurić poručuje da još ništa nije riješeno

  Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli zatražila je od generalnog sekretara UN da se okonča mandat Unmika. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da će se Srbija toj inicijativi suprostaviti svim političkim i pravnim argumentima.

Objavljeno: 17. 10. 2018 - 12:30

Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje inicijative SAD predstavljalo "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka.

"Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim", rekao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije riješeno, a pogotovo ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN koja je jedini pravni okvir.

"Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova", naveo je Đurić.

Šta piše u pismu koje je Niki Hejli uputila Guteresu?

Niki Hejli je pismo u kojem od generalnog sekretara UN traži da se okonča mandat Unmika poslala 9. oktobra, istog dana kada je objavila da se povlači sa mjesta ambasadora SAD u UN.

Ona je u pismu navela da je Unmik ostao nepromijenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbjednosti UN da je ispunio svoj mandat.

Kako je rekla, bez redovne revizije mandata i misije Unmika, "spoljne politike i stranke štetnih interesa" nastaviće da kao taoce drže vreme i važne resurse UN, zbog čega zahtjeva od Generalnog sekreterijata da iskoristi svoj uticaj i inicira da se napravi izlazna strategija za Unmik.