Objavljeni jezivi detalji ubistva saudijskog novinara

Turski mediji objavili su danas jezive detalje audio-snimka ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji pokazuju da je bio mučen.

Objavljeno: 17. 10. 2018 - 12:44

Novine Jeni Safak, koje su došle do 11-minutnog snimka Kašogijevih posljednjih trenutaka, pišu da se na snimku čuju reči saudijskog generalnog konzula upućene ljudima koji su mučili Kašogija i koji je tražio od njih da to rade napolju i da mu ne prave probleme.

Kako se navodi, jedan od mučitelja je ponavljao "Ćuti, ako želiš da živiš kada se vratiš u Saudijsku Arabiju". Jeni Safak piše da su Kašogiju odsekli prste, a zatim mu odrubili glavu.

 Neimenovani turski istražitelj kazao je za portal Midl ist aj (Middle East Eye - MEE) da je Kašogi umirao sedam minuta! Njega su iz kancelarije generalnog konzula odvukli u susednu prostoriju, konzulovu radnu sobu, i bacili ga na sto. Konzula su "ispratili" napolje, a svjedoci koji su se zatekli na spratu niže rekli su da su čuli jezive urlike. Turski izvor kaže da je Kašogiju tada ubrizgano nešto u tijelo.

"Nijesu pokušavali da ga ispitaju. Došli su da ga ubiju", kaže taj izvor.

Kašogija je mučila ekipa od 15 ljudi, koju je predvodio Salah Mohamed al Tubajgu, šef Odjeljenja za forenzičke dokaze MUP Saudijske Arabije, inače predsjednik saudijskog Udruženja forenzičara patologa, piše MEE. Tubajgu je počeo da sječe Kašogija dok je ovaj još bio živ. 

"Kad radim ovakav posao, slušam muziku. Trebalo bi i vi to da uradite", snimljene su njegove reči. Turski izvor ispričao je Njujork tajmsu da je Tubajgu imao testeru za seču kostiju.

Bezbjednosne službe u Turskoj koriste provladine medije kako bi u javnost pustile detalje o slučaju Kašogi, čime pojačavaju pritisak na Saudijsku Arabiju.

U međuvremenu, Turska je poslala zahtjev i čeka odobrenje Saudijske Arabije da pretraži kuću saudijskog konzula u Istanbulu kao dio istrage o nestanku saudijskog novinara.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je državnoj agenciji da je Saudijska Arabija prihvatila zahtev za pretragu zvanične rezidencije, ali da još nisu dobili konačnu saglasnost.