Učenici sa vojnicima na aerodromu Golubovci

Oko 130 učenika nekoliko podgoričkih srednjih škola, Građevinske škole ''Marko Radević'', Srednje mašinske škole ''Ivan Uskoković'', Srednje hemijske škole ''Spasoje Raspopović'' i Elektrotehničke škole ''Vaso Aligrudić'' posjetili su danas vojni aerodrom Golubovci. 

Objavljeno: 17. 10. 2018 - 14:20

Cilj posjete bio je približavanje vojne profesije u oblastima za koje se đaci školuju. Pripadnici Vojske Crne Gore pokazali su gostima dio procedura u održavanju motornih vozila, rad vazduhoplovnih motora, izradu puta, djelovanje izviđačke patrole NBHO u uslovima kontaminirane sredine, kao i funkcije robota i drona.

Državni sekretar Slobodan Filipović je kazao da Ministarstvo odbrane posebnu pažnju posvećuje edukaciji profesionalnih vojnih lica, ali da smatra neophodnim jačanje saradnje sa obrazovnim institucijama u Crnoj Gori jer, kako je kazao, vojnici ne nose samo oružje, već obavljaju različite zadatke i poslove.

„Siguran sam da ste danas proširili svoje vidike i da ste vidjeli šta znači nositi vojničku uniformu, koja predstavlja veliku čast, ali i odgovornost, kao i da ste saznali o vrijednostima koje njeguje Vojska,” poručio je Filipović srednjoškolcima.

Direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvjete, Veljko Tomić je naglasio da će njegov resor biti partner Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u svim budućim aktivnostima koje se tiču približavanja vojnog poziva mladim ljudima.

Učenici, profesori i pripadnici Vojske Crne Gore su razvili web aplikaciju za prijavu kvara u informaciono-komunikacionim sistemima, čiju funkciju su prisutni mogli da vide.