PAM-u oduzeta dozvola za rad

Zavod za intelektualnu svojinu oduzeo je dozvolu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM, saznaje Portal RTCG. Taj potez Zavoda u PAM-u ocjenjuju nezakonitim i najavljuju žalbu.

Objavljeno: 17. 10. 2018 - 21:23

U Rješenju o oduzimanju dozvole od 15. oktobra 2018. godine, u koji je Portal imao uvid, navodi se da je Zavodu za intelektualnu svojinu, preko Ministarstva ekonomije, dostavljena Inicijativa za oduzimanje dozvole za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava NVO Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM CG.

U Rješenju se dalje navodi da se "inicijativom, u bitnom ukazuje na presudu Privrednog suda Crne Gore, P.br. 503/2016 od 09. 06. 2016. godine i njenu sadržinu, na nezakonito poslovanje, zloupotrebu prava, netransparentnost i nepravilnosti u radu, kao i na nesavjestan način raspolaganja ukupno naplaćenim novčanim sredstvima PAM-a CG".

Podnosioci inicijative su advokatica Ana Đukanović, Željka Radak Kukavičić ispred Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Predrag Jelušić (Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom), Milena Raičković iz Crnogorskog turističkog udruženja, kompozitor Miodrag Bole Bošković, generalni direktor Hotela Hilton Nemanja Nikolić, Mihailo Tomanović EMC Group (Festival "Sea dance"), osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević i kompozitor Slobodan Kovačević.

Iz Zavoda za intelektualnu svojinu nije bilo moguće dobiti zvaničnu potvrdu o oduzimanju dozvole za rad PAM-u.

PAM: Radimo punim kapacitetom

Izvršni direktor PAM-a CG Vasilije Raičević, kazao je za Portal RTCG da ova organizacija ne prestaje sa radom.

"Rješenje o oduzimanju dozvole je krajnje nezakonito. O neutemeljenosti i pravnoj besmislenosti rješenja najbolje govori obrazloženje, u kojem je kao jedini dokaz navedeno da PAM CG nema statut. Od osnivanja i registracije PAM-a, niko nije pokušao da ospori njegov statut " saopštio je Raičević.

Iz te organizacije poručuju i da će u zakonskom roku uložiti žalbu.