Poslodavci ponudili oko 11.000 mjesta, traže se pravnici i ekonomisti

Najviše se traže ekonomisti i pravnici. Vladin program, minulih šest godina, koristilo  oko 18.000 visokoobrazovanih.

Objavljeno: 18. 10. 2018 - 10:13

Prijavljivanje visokoškolaca za program stručnog osposobljavanja počinje danas, 18. oktobra, u 12 sati, trajaće do 18. novembra.

I sedma generacija diplomaca prijavljuje se elektonskim putem, preko portala www.eUprava.me.

Interesovanje

Poslodavci su ponudili oko 11.000 radnih pozicija, od kojih je 6.900 u realnom sektoru, a nešto više od 4.000 u zdravstvu, obrazovanju, policiji, vojsci, advokatskim kancelarijama, izvršitelji, notari, u turističkim organizacijama, političkim partijama, javnim ustanovama, privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala… Uobičajeno, najviše se traže ekonomisti i pravnici.

Podsjetimo, pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem,  i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

U evidenciji nezaposlenih trenutno se nalazi  1.346 diplomaca bez radnog iskustva, koji bi mogli ući u program. No, ta cifra nije konačna, biće veća do isteka roka prijavljivanja svršenih studenata. U toku je proces završetka studija i nostrifikacije brojnih obrazovnih isprava stečenih na obrazovnim ustanovama van Crne Gore.

Kroz program, u prosjeku, godišnje se uključi od 3.000 do 3.500 lica sa visokim obrazovanjem. Znači, na stručnom osposobljavanju, u šest generacija, bilo je ukupno  više od 18.000 visokoobrazovanih...

Benefiti

Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca ima za cilj da mladim visokoobrazovanim ljudima pruži mogućnost sticanja znanja, vještina  za samostalno obavljanje poslova u nivou obrazovanja, s druge strane poslodavcima je omogućeno da neposredno sagledaju kompetentnost učesnika programa  i lica za koja ocjene da imaju ili su stekla odgovarajuća  znanja i vještine, zaposle.

Program, u suštini, doprinosi smanjivanju nezaposlenosti visokoškolaca.

Prema analizi Ministarstva prosvjete, a na osnovu pokazatelja Poreske uprave, oko 50 odsto korisnika je nastavilo sa radom kod poslodavaca kod kojih su se osposobljavali ili kod drugih. Njih oko 30 odsto vrati se na evidenciju nezaposlenih.

Stručno osposobljavanje traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Korisnik za vrijeme stručnog osposobljavanja ima pravo na mjesečnu novčanu naknadu u neto iznosu  od 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

Država usmjerila oko 52 miliona eura

Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura ( 2012/2013. - 10  miliona, za 2013/2014.- devet miliona, po 8,5 miliona za 2014/2015. i 2015/2016. Te osam miliona eura za generaciju 2016/2017.), a isto toliko i za šestu generaciju, koja je završila sa osposobljavanjem u ponedjeljak 15. oktobra. Potrebna sredstva, najvjerovatnije u iznosu od osam miliona eura, projektovana su i za narednu godinu, pa će sa računa državnog budžeta biti usmjerena Ministarstvu prosvjete.