Zima na Balkanu će biti natprosječno topla

Balkan će imati toplu zimu, za razliku od ostatka Evrope, Španije, Porugala i Italije, navodi Severe Weather Europe.

Objavljeno: 18. 10. 2018 - 15:05

U predviđanjima za ovu zimu, navodi se da će dominirati snažni vjetrovi i vlažno vrijeme, ali ne i sa snijegom. Sjeverni dijelovi Evrope suočavaće se s olujnim vjetrovima, poplavama i drugim problemima koje nevrijeme donosi. Isti rizik imaju i sjeverozapadni dijelovi Evrope, od Španije do Francuske.

Ipak, temperature će biti iznad prosječnih. Oluje koje dolaze s Atlantika s toplim vazduhom, prema prognozi meteorologa, spriječiće  prodor hladnog sibirskog zraka. Očekuje se dosta kiša, ali ne i snijega, dok će januar i februar biti većinom bez padavina.

Za Balkan se predviđa da će temperature biti više od prosječnih za zimski period te da će biti vrlo malo snijega. To će uzrokovati veliki problem zimskoj sezoni na planinama. Na Alpima će, kažu meteorolozi, biti snijega.

U Poljskoj, Austriji i Češkoj se očekuju veće količine snijega u nekoliko navrata tokom januara i februara.

Kada je riječ o bližim prognozama vremena, nakon dužeg neobično toplog perioda u većem dijelu Evrope doći će do velike promjene već u sljedećoj sedmici, koju će izazvati hladni talas s Arktika pa ćemo se pozdraviti sa sunčanim vremenom.

Prema navodima Severe Weather Europe, hladni talas stići će preko Skandinavije, a odatle će krenuti prema jugu i istočno-centralnoj Evropi, dok se očekuje da će na Balkan stići 25. oktobra. Temperature će biti dosta niže, a krajem te sedmice može se očekivati i snijeg u nižim predjelima.