Vojin Lazarević direktor firme koja je kupila imovinu PKB-a

Biznismen Vojin Lazarević postavljen je za novog direktora firme Al Dahre registrovane u Irigu koja je kupila Poljoprivrednu korporaciju "Beograd" (PKB), "Beograd" (PKB), prenio je danas portal Insajder.

Objavljeno: 18. 10. 2018 - 16:36

Al Dahra iz Iriga, čija je matična kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao jedini ponudjač na tenderu za privatizaciju PKB-a kupila je imovinu tog kombinata za oko 105 miliona eura, što je tek malo više od polovine njegove procijenjene vrednosti.

Prema informacijama koje je Insajder dobio od Ministarstva privrede, ugovor o prodaji PKB-a još nije stupio na snagu, ali, kako se navodi, zaposleni u tom kombinatu tvrde da je Lazarević došao u firmu još prije deset dana kao deo novog menadžmenta.

Al Dahra Irig je, prema pisanju Insajdera osnovana sa 100 dinara 26. marta 2018. godine, a do 23. avgusta zvala se Al Dahra Balkans.

Prije Lazarevića na mestu direktora bila je, prema pisanju Insajdera, Jelena Sandić, do tada potpuno nepoznata u svetu biznisa.

Kako je podsetio Insajder, saradnja Vojina Lazarevića i Al Dahre zvanično je počela još 2014. kada je Al Dahra kupila 51 odsto Lazarevićeve firme Rudnap Agrar. 

"To je bila njihova prva investicija u Srbiji, nakon što su bez objašnjenja odustali od kupovine osam poljoprivrednih kombinata i višemilionskih investicija koje su predstavnici države najavljivali", navodi portal.

Bivši ministar privrede i finansija Mladjan Dinkić je 2013. s predstavnicima Al Dahre potpisao i predugovor o ulaganju u poljoprivredu, ali on nikada nije raelizovan. Umjesto posla s državom, Al Dahra je prvo kupila većinski paket Rudnapa, a 2015. godine postala je i stopostotni vlasnik te firme.

Iako je prodao cjelokupan kapital u kompaniji, Lazarević je do avgusta ove godine bio član Nadzornog odbora Rudnapa, odnosno firme koju su arapski investitori preimenovali u Al Dahra Rudnap.