Otkrivena prava istina o pogibiji huligana?

Dva dana nakon pogibije Splićanina Ante Firića (27) na auto-putu A3 u smjeru prema Zagrebu u javnost izlaze novi bizarni detalji koji su prethodili tragičnom događaju.

Objavljeno: 18. 10. 2018 - 22:15

Prema izvorima 24sata.hr, Firić je kobnog jutra s prijateljima krenuo iz Zagreba prema Osijeku. Tamo je jedan od njih imao dogovor za kupovinu polovnog automobila.

No, Firić je poginuo na dijelu auto-puta prema Zagrebu.

Kako se našao u smjeru suprotnom od onoga kojim se kretao, korak po korak rasvjetljavali su istražitelji. Iz Zagreba su krenuli još 4 sata prije toga. Ubrzo je Firić počeo da stvara probleme, zbog čega su stali na benzinskoj pumpi Ina-Ježevo jug, u smjeru Osijeka, tvrde dobro obaviješteni izvori.

Firić je, kako saznaju hrvatski mediji, nastavio da divlja i na pumpi, zbog čega su radnici zatražili policijsku intervenciju.

U utorak u 4:15 zagrebačka policija dobila je dojavu o muškarcu koji pravi probleme na pumpi. Riječ je o krupnom i jakom mladiću kog ne uspijevaju da smire ni njegovi prijatelji ni radnici.

Policija šalje patrolu, koja dolazi na benzinsku, legitimiše mladiće, među kojima je i Firić, ali do njihovog dolaska se on već smirio i radnici više ne traže intervenciju. Budući da nijesu utvrdili nikakav prekršaj, policajci odlaze, a za Firića i njegove prijatelje započinje prava drama.

On opet počinje da galami i želi da ode u nepoznatom smjeru. Prijatelji pokušavaju da ga spriječe, ali je uspio da im se otrgne, pa je nestao u mraku. Oni odlaze vjerovatno ni ne pomišljajući da će se Firić vratiti na auto-put pješaka.

Oko pet sati policija dobija više dojava vozača da dezorijentisani muškarac trči po auto-putu. Jedna od dojava, između ostalog, bila je da je riječ o migrantu koji se posvađao s taksistom oko plaćanja. Vidjeli su ga i vozači šlepera koji su kočenjem izbjegavali da ga udare. Firić je navodno više puta prelazio ogradu s jedne strane na drugu. Ogradu je sigurno prešao najmanje jedanput jer kako bi se inače našao na putu u smjeru suprotnog od onoga kojim se kretao.

U nekom trenutku, neposredno prije smrti, Firić je, čini se, shvatio da zapravo treba da bude u smjeru prema Osijeku te je krenuo da trči prema ogradi od zaustavne trake. Nalazio se na neosvijetljenom dijelu auto-puta u vrijeme prije svitanja, a preglednost puta smanjivala je i magla. U takvim uslovima vrlo slabe vidljivosti na neopreznog pješaka na 58. kilometru auto-puta prvo je naletio vozač (58) Hyundaija. Njemu je pješak došao s desne strane. Pokušao je da ga izbjegne, ali nije uspio.

Teško povrijeđeni Firić pokušao je puzajući da se dokopa druge strane puta, no u tom trenutku nailazi Citroen ljubljanskih registracija. U njemu je uz vozača (31), inače državljanina BiH, bio i suvozač (38). Udar je bio toliko jak da je Firića usmrtio i njegovo tijelo odbacio na zaustavnu traku, dok je Citroen završio na travi na krovu. Posljednja je naišla vozačica (37) u Opel Corsi kutinskih registracija.

“Ja sam naišla oko 5.15 sati. Policija je od 5.05 imala dojavu da se neko kreće po auto-putu. Zbog čega ga ranije nisu zaustavili i spriječili da se ovo dogodi?“, uzrujano je govorila.

Dodaje da je sama morala da zove Hitnu pomoć jer je putniku iz Citroena krvarila glava.

„Hitnoj je trebalo oko 20 minuta da dođe iz Ivanić-Grada“,kaže ona. Objašnjava da je vozila lijevom trakom jer je preticala kamion.