Bogdanović: Prioritet sanacija i valorizacija Zavičajnog muzeja

Ministar Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilograd Zorica Kovačević obišli su Zavičajni muzej i stari Ljetnjikovac kralja Nikole, čiji ce objekat u lošem stanju i za koji ce Ministarstvo kulture sagledati mogućnosti za obezbjeđivanje sredstava za sanaciju.

Objavljeno: 19. 10. 2018 - 17:41

 

Bogdanović i Kovačević razgovarali su danas o brojnim temama koje se odnose na predstojeće aktivnosti u kulturi, ali i o projektima koji imaju za cilj unaprijeđenje kulturnih sadržaja i očuvanje bogate kulturne baštine u tom gradu.

Sagovornici su razgovarali o implementaciji Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i Opštine Danilovgrad a kako je naveo ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture je , na osnovu potpisanog Sporazuma do sada obezbijedilo sredstva za opremanje Centra za kulturu u Opštini Danilovgrad, odnosno nabavku računarske opreme i namještaja za prostorije biblioteke i čitaonice.

Do kraja ove godine u planu su konzervatorska istraživanja za sprovođenje projekta sanacije i konzervacije kulturnog dobra Adžijin most, kako bi u narednoj godini počela njegova sanacija i konzervacija, dodao je Bogdanović.

Razmotrene su i aktivnosti predložene za Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019.godinu i definisani prioriteti u ovoj oblasti za narednu godinu.

Kako je istakla predsjednica Opštine Kovačević, Opština Danilovgrad trenutno radi na pripremi dokumentacije za podnošenje inicijative za davanje statusa manifestacije od posebnog značaja Umjetničkoj koloniji Danilovgrad, što je i predviđeno potpisanim Sporazumom.

bogdanovic-i-kovacevic-2

Ministar Bogdanović i predsjednica Opštine Kovačević  obišli su Zavičajni muzej i stari Ljetnjikovac kralja Nikole, čiji ce objekat u lošem stanju i za koji ce Ministarstvo kulture sagledati mogućnosti za obezbjeđivanje sredstava za sanaciju.

Tokom obilaska Muzeja i susreta sa zaposlenima u Muzeju, konstatovano je da je u narednom periodu neophodno inovirati postavku Muzeja, koja je zastarjela i ne odražava njegovu misiju. U tom kontekstu predložea je izrada projekta stalne postavke koji bi obuhvatito, pored stručnih muzeoloških poslova na konceptu izložbe, i savremena arhitektonsko-dizajnerska rješenja ekspozicije, a uz primjenu opreme i uređaja za zaštitu muzejske i druge građe.

Ministar Bogdanović je na sastanku predstavio i programski koncept razvoja kreativnih industrija koji je pokrenulo Ministarstvo kulture. Predstavnici Opštine Danilovgrad iskazali su interesovanje za učešće u navedenom projektu, prepoznajući sve veći značaj kreativnih industrija na savremenoj kulturnoj sceni.