Sobranje potvrdilo: Novo ime Republika Sjeverna Makedonija

Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promjene, poslije kojih će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa. Niko od prisutnih poslanika nije glasao protiv promjena.  

Objavljeno: 19. 10. 2018 - 23:03

Sjednica Sobranja počela je tek nakon 22 sata.

Sjednica juče nije održana, a danas je trebalo je početak bio zakazan u podne. Prvo je bez obrazloženja odgođena za 15 sati, a potom za 21.00.

Opoziciona VMRO DPMNE je prije sjednice optužila vlast da je tokom dana u skupštini "žestoko ucjenjivala, prijetila i pravila pritiske" na poslanike koalicije oko te stranke da bi glasali za izmjene Ustava, što je Vlada Makedonije odmah demantovala.

Na konferenciji za novinare, nakon što je za 21.00 zakazan nastavak sjednice parlamenta, generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je naveo da je "jednom poslaniku nuđeno milion eura da glasa za Dogovor sa Grčkom, drugom dva miliona, a trećem 250.000 eura, ali da su odbili".

"Sve to je odbijeno, jer dostojanstvo nema cijenu", rekao je generalni sekretar najveće opozicione partije u Makedoniji i zatražio da državno tužilaštvo otvori istragu.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je saopštio da "kategorično demantuje lažne informacije da vlast pravi žestok pritisak na poslanike i da ih ucjenjuje svim mogućim sredstvima".

 

Makedonski parlament ima 120 poslanika, a iz vladajuće većine je svega njih 61.