Srpski nacionalni savjet: Prikupljeno 40.000 potpisa za poništenje priznanja Kosova

Predsjednik srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, na sastanku ovog savjeta, saopštio je da je u akciji prikupljanja potpisa za iniciranje državnog referenduma o ukidanju odluke Vlade Crne Gore o priznanju Kosova do sada sakupljeno oko 40.000 potpisa podrške građana.

Objavljeno: 21. 10. 2018 - 13:27

Kako je saopšteno iz Savjeta, Vuksanović je tokom sastanka informisao prisutne da je utvrđen i raspored održavanja prigodnih manifestacija posvećenih stogodišnjici Dana ujedinjenja.

“Uz blagoslov episkopa mileševskog Atanasija, prva svečanost održati 26.oktobra u Pljevljima na kojoj će besjediti akademik Ljubomir Zuković. Svečanost u Herceg Novom održaće se 6. novembra, uz prigodnu besjedu dr Goran Komar, dok će 8. novembra manifestacija posvećena danu oslobođenja i ujedinjenja biti održana u Budvi. Po blagoslovu episkopa budmiljansko-nikšićkog Joanikija, svečana akademija u Beranama biće održana 24. novembra 2018. godine”, kazao je Vuksanović.

Kako je dodao, manifestacija povodom promovisanja zahtjeva za poništenje odluke o priznanju Kosova, održaće se 25. novembra u Podgorici.

“U kulturnom dijelu programa predviđeno je održavanje velikog prigodnog koncerta. Naučni skup pod nazivom „Ujedinjenje Crne Gore i Srbije“ organizovan je za 30. novembar i 1. decembar u Podgorici. Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima, održaće se, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, 1. decembra u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a besjediće akademik Matija Bećković#”, istakao je on.

Slične manifestacije pripremljene su i biće održane u Baru, Nikšiću, Kotoru, Bijelom Polju i Danilovgradu.

“Sa sastanka je zajednički upućen poziv i drugim organizacijama i parlamentarnim političkim partijama, koje dominantno glasa srpski narod, da se priključe aktivnostima koje su od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. Konstatovano je da oni imaju i opozicionu i moralnu obavezu da podrže ova nastojanja, da se kroz demokratsku, odnosno Ustavom definisanu proceduru, provjere odluke Vlade Crne Gore za koje se sumnja da ne izražavaju volju ogromne većine građana”, navode iz Srpskog savjeta.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednika Demokratske srpske stranke Dragica Perović, potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović, delegacija Narodne stranke u kojoj su bili prof. dr Savo Marković, Budimir Dubak i Slaviša Guberinić, kao i predstavnici brojnih organizacija i intelektualci.