Bečić i Abazović neće u privremeni odbor

Demokrate i Građanski pokret URA neće učestvovati u radu privremenog skupštinskog odbora čiji osnivanje je inicirala DPS, poručili su danas lideri ova dva polictička subjekta Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Objavljeno: 31. 10. 2018 - 16:38

Bečić je istakao da je Odluka o obrazovanju privremenog parlamentarnog odbora usvojena glasovima poslanika vladajuće koalicije i manjeg broja opozicionih poslanika.

“Dakle, odluka je usvojena dominatno glasovima DPS-a i Demokratskog fronta. 56 poslanika je glasalo za odluku, što znači da 25 poslanika Skupštine Crne Gore nije glasalo za odluku. Od tih 25 čini mi se da su najmanje 22 opozicioni poslanici. Niti jedan opozicioni politički subjekt u Skupštini Crne Gore nije juče u cijelosti podržao odluku”, naveo je Bečić.

Pored toga, on je ponovio da DPS umjesto sveobuhvate izborne reforme nudi simulaciju demokoratije, kozmetičke promjene i svojevrsno šminkanje, po njima, dobrog izbornog ambijenta.

“Cilj DPS-a je jasan: odugovlačenje, razvodnavanje, obesmišljavanje procesa kako bi sveobuhvatne izborne reforme ostale mrtvo slovo na papiru evropskih izvještaja i domaćih progresivni snaga, a simulacija demokratije je nešto što je surova stvarnost”, saopštio je lider Demokrata.

Takođe, Bečić je naveo da je DPS konačno priznao da je spreman da u okviru odbora koji treba da se bavi izbornim reformama razgovara o izmjeni Ustava, čak i u djelu državnih simbola, na čemu su insistirali predstavnici DF-a i Bošnjačke stranke.

“To je dokaz da je plan, naum i cilj da se Odbor za izborne reforme pretvori u nastavak širenja nacionalističke histerije, podjela, svađa, i isceniranih sukoba uz paralelnu zloupotrebu određenih datuma istorijskih događaja, procesa, nekih novih predloga zakona, kako bi se ekstremizovala Crna Gora, a što je konstantni naum i misija dva pola, naizgled tako udaljena a u suštini tako bliska, crnogorske političke pozornice”, objasnio je Bečić.

Rekao je predsjednik Demokrata i da svi akteri na crnogorskoj političkoj sceni dobro znaju da se ti djelovi Ustava ne mogu mijenjati bez podrške 330.000 građana na referendumu saglasno čl 157. Ustava.

“Zanju onu to dobro, jer podsjećam vas, Ustav Crne Gore je 2007. godine upravo donešen glasovima poslanika DPS i dijela današnjih lidera i poslanika Demokratskog fronta. Ovo aktuelno izborno zakonodavstvo, koje se spori i unutra i vani, je takođe donešeno 2014. godine upravo glasovima poslanika DPS-a i Demokratskog fronta uz oštro protivljenje opozcije”, podsjetio je Bečić.

 

Bečić je upoznao javnost sa odlukom Predsjedništva Demokratske Crne Gore da Demokrate nemaju namjeru da učestvuje u radu odbora DPS-a i DF-a, odboru za sve i svašta, a u suštini nizašta.

“Nemamo namjeru da idemo u magla proces, da idemo u slijepu ulicu koja ima za cilj, sa jedne strane, da simulira demokratiju, a sa druge strane da produbljuje stare i otvara nove podjele koje ekstremizuju Crnu Goru, jer ti procesi nemaju veze sa sveobuhvatnim izbornim reformamama”, poručio je predsjednik Demokrata.

Ujedno, Bečić je istakao da Demokrate već nekoliko mjeseci imaju deset radnih grupa koje se bave sveobuhvatnim izbornim reformama. ”

Taj rad ćemo pretočiti u Forum, koji smo najavili, а koji će sačinjavati poslanici, predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih subjekata sa državnog i lokalnog nivoa, predstavnici i reprezenti nevladinog sektora, i drugi značajni društveno-politički pojedinci. Forum će značiti kontinuirane okrugle stolove, komunikaciju sa međunarodnim institucijama, razgovore sa ekspertima i sa građanima. Zaista jedan stručan, ozbiljan i odgovoran odnos prema sveobuhvatnim izbornim reformama”, naveo je Bečić.

Bečić je saopštio da će Demokrate nastaviti da intenzivno sarađuju i okupljaju progresivne, evropske, moderne i umjerene strukture koje su nezadovoljne stanjem u Crnoj Gori,

“Na jednoj strani, u Skupštini imaćete političare koji simuliraju demokratiju i zabavljaju vas nacionalstičkim trikovima, sa druge strane, van Skupštine u Forumu imaćete struku, eksperte, poslanike, političare koji odgovorno i ozbiljno razmatraju sveobuhvatne izborne reforme. Takođe, podizaćemo našu partijsku infrastrukturu, postepeno ići u terensku kampanju koja će rezultirati i terenskim posjetama, tribinama i portesnim šetnjama, na lokalnoim i mjesnom području”, zaključio je Bečić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, konstatovao je da je Skupština Crne Gore postala rijaliti šou.

“Želim da budem jasan, sa antidemorstkim snagama ne možemo da gradimo demokratske uslove . Sa antidemokratskim snagama ne možemo da ostvarimo progres. Bilo je moguće samo ako smo se držali onog dokumenta koji su predstavili Demokrate i URA a koji je dobio međunarodnu podršku”, kazao je on.

Takođe, Abazović je istakao da je na pomolu velika antievropska kolaicija između DPS-a i DF-a, i da je jasno da igraju sinhronizovanu antievropsku igru čiji je cilj da se ništa ne promijeni.

“Cilj Privremenog skupštinskog odbora koji su oformili je da se ništa ne promijeni, da DF po mogućnosti ostane najjača opoziciona partija koliko god je to irelevantno, da se priča oko Podgoričke skupštine, oko himne, oko identitetskih pitanja, oko promjene Ustava… Sebi su propisali smiješni rok da ove izmjene moraju biti gotove do septembra naredne godine i postavlja se pitanje kad će onda da se implementiraju”, istakao je Abazović.

Kazao je i da oni neće sjedjeti skrštenih ruku i da će aktivno uzeti učešća u vanparlamentarnom Forumu koji namjeravaju da formiraju.

“Krećemo sa Forumom, terenskim aktivnostima, podizanjem stranačkih infrastruktura, a ne treba isključiti da se u jednom momentu organizuje i neki vid protesta. Mi sa kriminalcima, sa crnim kapuljačama, sa Branom Gvozdenovićem nećemo učestvovati u simuliranju izbornih procesa”, jasno je poručio lider GP URA.

Abazović je iskazao i spremnost da zajedno sa ostalim građanskim i proevropskim opcijama, čiji su cilj promjene u Crnoj Gori, rade ozbiljno i predano u narednom periodu, i da su one i više nego dobrodošle u savez Demokrata i GP URA.