Ko najviše zarađuje od ekološke hrane?

Nedavno je njemačka Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft objavila publikaciju koja pokazuje kako je Švajcarska u 2016. godini imala najveći prihod od ekoloških namirnica po glavi stanovnika, odnosno 337 dolara.

Objavljeno: 01. 11. 2018 - 23:20

Na drugom mjestu se nalaze Danska sa 279 dolara, te Švedska sa 242 dolara, navodi Statista.com.

Na četvrtom i petom mjestu su SAD i Njemačka, s oko 100 dolara manje od Danske i Švedske, odnosno SAD ima prihode od ekološke hrane 146 dolara po glavi stanovnika, a Njemačka 142 dolara. Na dnu ove ljestvice su Kina sa 4 dolara i Rusija s jednim dolarom. Kod njih je, kao i nažalost kod nas, kupovina ekološke hrane vjerovatno još uvijek rijetkost.

Globalno tržište ekološke hrane rapidno raste, a još prije 6 godina, dakle u 2012. premašilo je vrijednost od 60 milijardi dolara. U razvijenim zemljama sve se češće otvaraju trgovine specijalizovane za ekološku hranu, a drugdje su trgovački centri mješovitom robom proširili asortiman ekoloških proizvoda.

Za mnoge, a to se odnosi i na nas, viša cijena ekoloških proizvoda čini ih nedostupnima za sve. Ova statistika tako pokazuje i znatnu razliku u prihodu stanovništva određenih zemalja.

statistikaStatista.com, podaci za 2016. godinu

Fotografije: Monteorganica, Statista.com

Tekst: Agroklub.com