Gradonačelnik Kašćelan razgovarao sa delegacijom iz Ukrajine

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje razgovarao je danas sa delegacijom iz Ukrajine koja boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori u okviru projekta Savjeta Evrope “Interno raseljavanje u Ukrajini: pronalaženje rješenja”.

Objavljeno: 06. 11. 2018 - 19:10

Učesnici sastanka razmijenili su iskustva o zbrinjavanju raseljenih i interno raseljenih osoba, a goste je posebno interesovalo na koji način Prijestonica Cetinje pristupa rješavanju ovog pitanja.

Gradonačelnik Kašćelan i direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Prijestonice Cetinje Dejan Milošević predstavili su pravnu regulativu Crne Gore koja tretira ovu oblast, navodeći da Cetinje nije imalo neposrednih iskustava u zbrinjavanju raseljenih osoba.

Na sastanku je saopšteno da je pristup socijalnoj i dječijoj zaštiti raseljenih i interno raseljenih osoba značajno unaprijeđen donošenjem Zakona o socijalnoj u dječijoj zaštiti i odgovarajućih podzakonskih akata, te da je kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima olakšan pristup raseljenim i interno raseljenim statusu stranca sa stalnim nastajanjenjem ili privremenim boravkom.

Delegacija iz Ukrajine informisana je i da je u primjeni Strategija za trajno rješavanje pitanje raseljenih i interno raseljenih lica za period 2017-2019, kojom su definisana moguća rješenja ovog pitanja – lokalna integracija ili dobrovoljni povratak.

Gosti su zahvalili gradonačelniku Kašćelanu i direktoru Miloševiću na informacijama, ističući zadovoljstvo što su imali priliku da posjete Prijestonicu Cetinje i upoznaju se sa crnogorskim iskustvima u oblasti ostvarivanja prava raseljenih osoba.