Bogdanović: Do kraja godine biće poznato šta je nestalo iz Narodnog muzeja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je u razgovoru za CDM odgovarajući na pitanje  dokle se stiglo sa istragom povodom nestanka eksponata iz Narodnog muzeja istakao da će do kraja godine biti poznato šta je nestalo iz Narodnog muzeja.

Objavljeno: 08. 11. 2018 - 11:41

- U cilju pojašnjenja i adekvatnog informisanja javnosti, ističemo da Ministarstvo kulture ne vodi “istragu”, već postupa u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore, na osnovu kojih je, pored ostalog, obrazovana Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore.

Takođe, poznato je da je nakon Izvještaja o realizaciji Zaključaka Vlade od 28. decembra 2017. godine, Vlada Crne Gore donijela mjere koje pomenuti subjekti implementiraju. S tim u vezi navodimo da je, pored ostalog, JU Narodni muzej obrazovao komisije za reviziju svih oblika dokumentacije i evidencija, kao i komisije za reviziju muzejskog materijala svih jedinica Istorijskog muzeja (Njegoševe rodne kuće, Muzeja kralja Nikole i Njegoševog muzeja), kao i da je Državna komisija utvrdila rok za završetak postupka revizije i utvrđivanja stanja, broja i vrijednosti muzejskog materijala i muzejske dokumentacije. Shodno navedenom, aktivnosti na reviziji teku uz nadzor Državne komisije, a prve relevantne podatke ćemo imati u narednom izvještajnom periodu, odnosno do kraja tekuće godine. – naveo je Bogdanović u razgovoru za CDM.