Hrvati i Srbin opljačkali Duždevu palatu u Veneciji

Četvorica državljana Hrvatske i jedan Srbije uhapšeni su zbog sumnje da su ukrali dragulje milionske vrijednosti iz Duždeve palate u Veneciji.

Objavljeno: 08. 11. 2018 - 23:55

Nakon višemesečne saradnje s italijanskom policijom, hrvatska policija je u srijedu uhapsila četvoricu državljana Hrvatske: jednog 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka, a danas je na graničnom prelazu Tovarnik, po evropskom nalogu za hapšenje, uhapšen i peti član kriminalne organizacije - 54-godišnji državljanin Srbije. 

Oni su osumnjičeni za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji. 

Po navodima policije, nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". 

"Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od više od dva miliona dolara", precizirala je policija u saopštenju. 

Protiv njih se krivični postupak pred sudom u Veneciji. 

Policija je navela da se jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u raznim zemljama Evrope u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panter". 

Za njim je i Švajcarska raspisala međunarodnu potjernicu zbog krađe nakita vrijednosti osam miliona švajcarskih franaka u martu 2011. u Baselu tokom izložbe "Baselworld 2011". 

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje.