B.Vojičić: O, Kosovo, (ne)usaglašeno

Srpski predsednik ne prestaje da govori – može, ne može; daćemo, nećemo dati, jasno da jasnije ne može biti. Vulin to dorađuje i razrađuje: to možemo samo mi, Srbi. Naš premijer od jada – ćuti. I gleda.

Objavljeno: 14. 11. 2018 - 16:17

Ministar vojni susjedne Srbije kaže da naš premijer laže. I obrazlaže, naš premijer nema pravo da laže o Srbima (podrazumijeva se da oni mogu). I da od Srbije pravi okupatora (kao što je bila aneksija Crne Gore 1918.).

"Ako se stidi serdara Janka Vukotića, neka ga prepusti srpskom pamćenju, mi ćemo ga sačuvati", poručuje Vulin.

Premijer Marković od jada - ćuti, naš ambasador u Beogradu ne stiže da se oglasi, a od Kusovca ni riječ - samo tvituje. Izgleda da (pogrešno) tumače da se u javnosti Vulin percipira, što kaže Zoran Kesić, kao prolupao. Za razliku od nas, u Hrvatskoj ga nijesu olako shvatili, već su mu zabranii ulazak - zbog podizanja tenzija.

I pretenzija. Nadam se da mi nećemo. To bi Vučić teško podnio.

Vulin i predsjednik dobro se jednače. Po zvučnosti. Srpski predsjednik stalno govori - može, ne može; daćemo, nećemo dati - jasno da ne može jasnije. Vulin to razrađuje: to možemo samo mi, Srbi.

“Moramo da znamo o čemu pričamo. Ne možemo baš svi sve da dobijemo. To bi značilo da smo sve izgubili. Ne možemo ni svi sve da izgubimo. Najbolje je da svi izgubimo mnogo, da bismo ponešto dobili. Sve drugo katastrofa je za sve nas”, mjesecima ponavlja glagoljivi Vučić.

Na ćirilici, da ga čitavi svijet razumije. A Vulin, s neba pa u rebra: “Što će Kosovu vojska: napašće Crnu Goru ili Sjevernu Makedoniju?”

Ne razmišlja Vulin o tome što će Srbiji Kosovo, već o tome zašto Kosovo treba da se brani. Srbija se naoružava, a to je, veli, blagotvorno za mir u regionu. A tek kada konačno remontuju migove iz Rusije. Neka ustaše vide što sve Srbija može.

Tome služe i najnoviji manevri u Srbiji. Iako Vulin nije služio vojsku, Srbija je pratila bez daha (70 kamera Javnog servisa ) svaku njegovu stopu, na čelu sa izabranim predsjednikom. Bilo je dirljivo. Baš kao u Parizu, gdje se Tači susreo sa Putinom i rekao mu, navodno :”Hvala, što nas ne podržavate”, a Putin njemu: ”Podržaću sve što se dogovoriš sa Vučićem”.

Znači, nikad u dom. Poslije toga susreta, kažu beogradski tabloidi, na Balkanu neće biti ništa isto kao prije: “Zmija” ujela Putina, otekao Vučić, a Vulin se rasplakao. Holivud daje milone za potresnu priču. Blagorodstvom Srpstvo diše!

I onda: nož u leđa. Vijest da Crnogorci šalju vojnike na Kosovo (dva oficira). Vulin, prvi do prvoga, obučen u crnu vojničku odoru, hrabro je reagovao: To je neprijateljstvo prema bratskoj Srbiji. Zar?

Baš kao i oni koji su bombardovali Srbiju, pa priznali nezavisno Kosovo, a u sastavu su KFOR-a, a sad čuvaju mir i (ne)odabrane preostale Srbe na Kosovu, rezolucijom UN br. 1244.

Nikad sretan, nikad zadovoljan. Gleda Vulin sebe u zrcalo.