Kante odbio Čelsijev "prljavi novac"

Francuski defanzivni vezista N’Golo Kante mnogo puta je oduševljavao fudbalsku javnost svojom dobrotom i skromnošću.

Objavljeno: 14. 11. 2018 - 19:42
Foto: Richard Heathcote/Getty Images

Jedan od najboljih igrača svijeta na toj poziciji poznat je kao veoma miran i fin momak, a sada je učinio novo djelo koje je vrijedno divljenja.

Igrač Čelsija odbio je da dio plate od "Plavaca" dobija preko of-šor kompanije i zahtijevao da mu se novac u potpunosti isplaćuje regularnim tokom.

Francuski "Medijaset" (Mediaset) je, pozivajući se na saznanja "Futbol liksa" (Football leaks), objavio da je da je N’Golo odbio predlog da 20 odsto plate dobija preko of-šor kompanije u nekoj od zemalja koje se smatraju "poreskim rajem".

Još nije potvrđeno da je predlog stigao od uprave Čelsija, ali se klub nalazi pod istragom "Fudbal liksa" koji nedjeljama objavljuje informacije o prljavim poslovima na "Stamord Bridžu".

Taj novac bi bio prikazan kao profit od prodaje marketinških prava (prava na lik fudbalera), što je Francuz odbio. U početku je bio za to da novac dobije preko određene kompanije, međutim čim je saznao o čemu se radi riješio je da se ne upušta u mutne poslove.

"N’Golo je bio odlučan, jednostavno je htio normalnu platu. Kada je pročitao brojne medijske članke o pravama na lik fudalera i istragama o izbjegavanju poreza drugih fudbalera i klubova, bio je veoma zabrinut da će predlog koji mu je bio upućen izazvati pitanja poreskih vlasti. Odlučio je da ništa ne rizikuje", rekao je jedan od njegovih finansijskih savjetnika.

U tekstu se navodi da je, šest nedjelja prije transfera Kantea u Čelsi iz Lester sitija, kompanija iz Džezija pod nazivom "NK Promoušns" (NK Promotions), pokušala da 10 odsto zarade igrača prijavi u inostranstvu kako bi izbjegla porez.

Za sada nije otkriveno da li je ovu kompaniju osnovao Čelsi ili neko od Kanteovih rođaka.