Todorić iznio odbranu, sud razmatrao žalbe na pritvor

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić pred tužiteljima zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva iznosio je svoju odbranu više od tri sata. Istovremeno, vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je odluku o njegovoj žalbi na istražni zatvor gdje je smješten prošle nedjelje nakon izručenja Hrvatskoj.

Objavljeno: 14. 11. 2018 - 19:57
Foto: N1

Nakon trosatnog ispitivanja bivši vlasnik Agrokora vraćen je u zatvor u Remetincu.

U tužilaštvo na Selskoj cesti Todorić je iz Remetinca doveden oko podneva, a izašao je nešto nakon 15 sati. Todorić je pred tužiocima nešto više od tri sata iznosio svoju odbranu.

Prema riječima njegovih advokat, Todorić je iznio obranu, ali nije odgovarao na pitanja tužioca iz zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva.

Istovremeno, tročlano vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je donijelo odluku o njegovoj žalbi na istražni zatvor gdje je smješten prošle nedjelje nakon izručenja Hrvatskoj.

Kako saznaje N1, tročlano vanraspravno vijeće održalo je svoju sjednicu i donijelo odluku o tri žalbe odbrane i tužiteljstva, a ta odluka biće objavljena najvjerovatnije sjutra, nakon što napiše, pošalje strankama u sporu i nakon toga se može prezentovati javnosti.

Podsjetimo, Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i dvanaestoro Agrokorovih menadžera i revizora, osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora.

Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicioni fond Nexus Private Equity Partneri preko firme Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Od pokretanja istrage Todorić nije ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivicu odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je, između ostalog, tvrdio da je žrtva političkog progona.