Srbija da nadoknadi štetu Crnoj Gori zbog 1918.

Crnogorski pokret predstavio je inicijativu kojom traži od crnogorskih i srpskih vlasti da osnuju komisiju koja će se baviti obračunom i nadoknadom štete Crnoj Gori koja je uzrokovana "neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svjetskom ratu i aneksijom 1918". Inicijativu će uputiti predsjednicima države, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Matici srpskoj.

Objavljeno: 14. 11. 2018 - 21:05
Foto: Portal Analitika

Na skupu održanom u hotelu Ramada, jedan od osnivača Crnogorskog pokreta, Slobodan Jovanović je kazao da je to što je prije jednog vijeka prestala da postoji CPC čin nasilja.

"Zato tražimo od najvećih državnih organa da preduzmu sve aktivnosti u cilju rješavanja crnogorskog pitanja", poručio je on.

Jovanović je poručio i da su ljudi sa skupa u Budvi, pokazali bijedu tog skupa, i neutemeljenost takvih okupljanja. Kazao je da je Crna Gora zemlja svih građana, ali nije srpska zemlja.

U dokumentu koji su predstavili večeras javnosti navodi se, pored ostalog, da se smatraju „pozvanim i obaveznim da pokrenu proces“ koji treba da dovrši posebna, nezavisna stručna komisija.

1411cptribina1

''Naša zemlja, nasljednica oštećene kraljevine, potonje socijalističke Republike Crne Gore, takvome dokumentu treba da da snagu državnoga akta, i zatraži naplatu i nadoknadu obračunatih šteta, od države Srbije, nasljednice onih adresa u Srbiji, koje su ih i uzrokovale. Od države Srbije očekujemo da članstvom u takvoj komisiji da doprinos utvrđivanju njenih razmjera i ukupnoga iznosa''– navodi se u inicijativi Crnogorskog pokreta kojom se predlaže potpisivanje memoranduma o štetama.

Jovanović je dodao i da se večeras donosi Deklaracija o zaštiti Crnogorske pravoslavne crkve.

Traže donošenje zakona koji zabranjuje veličanje datuma i događaja iz crnogorske prošlosti, i lica povezanih s njima, za koje se vezuje slom državne nezavisnosti i saradnja s okupatorima, i da se izvrši prijenos zemnih ostataka članova dinastije Petrović iz inostranstva na Cetinje.

1411cptribina2

Danilo Burzan kaže da je potrebno političko pomirenje Crne Gore i Srbije, ali dok Srbi negiraju crnogorsku državu, dok svetosavci smatraju da je Crna Gora srpska zemlja, jednostavno, kaže, nije moguć ni razgovor.

Akademik Zlatko Bulić kaže da što je Crna Gora samostalnija bijes Srbije je veći.

"Mitroplit Amfilohije je mnogo toga uništio i devastirao s namjerom velikosrpskog šovinizma", naveo je on.

Kako je dodao, posljednih mjeseci osjećaju se novi pomaci u zaštiti suvereniteta Crne Gore.

Dragan Nikčević, član Glavnog odbora Crnogorskog pokreta, kaže da je sramno ponašanje pojedinaca iz Srbije.

1411cptribina3

Zato, kako kaže, s pritiskom koji visi Crnogorcima iznad glave, među njima i Srpska pravoslavna crkva, to je nešto protiv čega se, kaže, moramo boriti uključujući i četničku ideologiju.

Apeluje na državne organe da se ne plaše prijetnji, već da uklone metalnu crkvu na Rumiji.

"Crnogorci nikog ne mrze, niti šire mržnju", poručio je.

Dodaje da mnogi građani nijesu upoznati sa istorijskim činjenicama, te se zato njima lako manipuliše od SPC.