CIA: Evo ko je naručio ubistvo Džamala Kašogija

CIA je zaključila da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naručio ubistvo novinara Džamala Kašogija u Istanbulu prošlog mjeseca, piše Washington Post, pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa istragom.

Objavljeno: 17. 11. 2018 - 19:36

Ta informacija, objavljena u Washington Postu sa kojim je redovno sarađivao ubijeni novinar i kritičar Rijada, je u suprotnosti sa nedavnim tvrdnjama saudijske monarhije da Mohamed bin Salman nema nikakve veze s ubistvom.

Američka obavještajna agencija na pitanja agencije Frans Pres nije htjela ništa da komentariše.

Da bi došla do tih informacija, dodaje Washington Post, CIA je istražila nekoliko obavještajnih izvora, naposljetku i telefonski razgovor brata moćnog prijestolonasljednika, koji je inače saudijski ambasador u Sjedinjenim Državama, i Džamala Kašogija.

Dnevni list piše da je Halid bin Salman preporučio Kašogiju da ode u saudijski konzulat u Istanbulu, uvjeravajući ga da mu se ništa neće dogoditi.

List dodaje da ga je nazvao na zahtjev svog brata, navodeći da nije jasno je Halid bin Salman znao da će Kašogija ubiti.

Halid bin Salman je odmah putem Tvitera reagovao na te optužbe, odlučno odbijajući navode Washington Posta.

"To je teška optužba koja se ne smije skrivati iza anonimnih izvora", upozorio je on, poprativši svoju objavu saopšenjem koje je, kako kaže, poslao listu.

"Princ Halid ni u jednom trenutku nije ni o čemu razgovarao s Džamalom u vezi s njegovim putovanjem u Tursku", napisao je on.

New York Times pak piše da su američki čelnici upozorili da američka i turska obavještajna agencija nemaju čvrst dokaz koji bi moćnog prijestolonasljednika povezivao s ubistvom novinara.

No, piše njujorški list pozivajući se na zvaničnike, CIA ocjenjuje da je uticaj Mohameda bin Salmana toliki da se ubistvo ne bi dogodilo bez njegovog odobrenja.

Džamal Kašogi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je više puta mijenjala službenu verziju događaja o tome šta se dogodilo Kašogiju nakon ulaska u konzulat.

Vašington, dugogodišnji saveznik zvaničnog Rijada, u četvrtak je uveo sankcije za 17 saudijskih čelnika zbog "odgovornosti i pomaganja" u ubistvu.