Beker: Godinama pričamo da su tenisu potrebna nova lica

Bivši njemački teniser i trener Novaka Đokovića Boris Beker rekao je da je pobjeda Aleksandra Saše Zvereva dobra za mlade igrače, ali da Srbin i dalje može da dominira.

Objavljeno: 19. 11. 2018 - 21:28

On je u komentaru za BBC istakao da se Zverev od svih mlađih igrača izdvojio kvalitetom, što potvrđuje drugu godinu zaredom.

Osim toga, i u finalu protiv Đokovića je pokazao da može da kontroliše rezultat i protiv kvalitetnijih i iskusnijih igrača od sebe, što govori u prilog njegovoj mentalnoj snazi.

"Godinama već pričamo da su tenisu potrebna nova lica i novi igrači i on (Saša Zverev) je dokazao da je najbolji od te nove generacije. Pobjeda nad Novakom Đokovićem je veliko iznenađenje i veliki trijumf za Sašu. To je bio kvalitetan meč koji smo svi od njega čekali. Jeste pobjedio tri Mastersa prije toga, pobjeđivao Đokovića i Federera, ali pobjediti Novaka i Rodžera dan za danom na jednom od najvećih turnira na svijetu, kaže i njemu, ali i cijelom svetu da će on da bude sljedeća velika stvar koja se desila tenisu", piše Beker za BBC.

Prema riječima nekadašnjeg trenera Novaka Đokovića, u nedjelju se rodio novi teniski superstar. Od nove generacije igrača o kojoj se priča već nekoliko godina iskristalisao se kao najbolji.

Beker ističe da je Zverev igrao dobar tenis i prošle i ove godine, ali da sada slijedi veći ispit - da pobjeđuje u pet setova na nekom od Grend slem turnira.

"Njegova mentalna otpornost protiv Novaka je bila impresivna jer je stalno održavao kontrolu. Poslije brejka u prvom setu, servirao je da ga osvoji i pogodio tri asa. To pokazuje njegovu mentalnu snagu. Bio sam zadivljen kako je počeo meč, nije bio favorit, ali nije ni trepnuo iako je nekoliko dana ranije izgubio 2-0 od istog rivala", kaže Beker.

Dodaje i da je srećan što je uz Nemca Ivan Lendl.

"Srećan sam što je on uz njega jer je osvojio osam GS titula i može da mu priča iste priče kao i ja i da donese razumijevanje igre u njegov tim... Da biste postali broj 1 ili osvajali najveće trofeje, lakše je kad pričate sa ljudima koji su već bili tamo, uz dužno poštovanje svim ostalim trenerima", smatra bivši Đokovićev trener.

Prokomentarisao je i veliki povratak svog nekadašnjeg "učenika", rekavši da drugi dio ove godine pokazuje koliko voli tenis.

"Nema mnogo razlike između ovog i onog Novaka koji je 122 nedjelje držao prvo mjesto i osvojio sva četiri Grend slema na svom vrhuncu 2015. i 2016. godine... Kao njegovom nekadašnjem treneru veoma mi je drago da vidim da još uvijek ima dobrog tenisa u njemu. Pauza koju je napravio ga je osvježila i najerala da shvati koliko je tenis lijep i koliko još može da da. Zreliji je. Servira dobro, skratio je zamah zbog lakta i to funkcioniše. Može li da dominira sljedeće godine? Možda, što da ne. Igra odličan tenis", zaključuje Beker.