Oštra reakcija: Ambasada SAD ekstremno razočarana glasanjem o Kosovu

Otpravnica poslova ambasade SAD u Prištini Kolin Hajlend napisala je na Tviteru da je “izuzetno razočarana” rezultatom glasanja za članstvo Kosova u Interpolu.

Objavljeno: 20. 11. 2018 - 12:23

“Sve ovo bilo je zbog veće sigurnosti na Balkanu, Evropi i u svijetu. Ovim ishodom svi gubimo. Kosovo bi trebalo da ostane fokusirano na svoju evropsku budućnost i koordinaciju sa svojim saveznicima”, navela je ona.

Istovremeno, u zvaničnom saopštenju američke ambasade u Prištini kaže se da je kosovska policija potpuno integrisana i sposobna institucija, koja je dokazala sposobnost u pomaganju razbijanja međunarodnih terorističkih mreža, kao i mreža za šverc narkotika, oružja i ljudi.

“Većina zemalja je to vidjela i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži Interpolu, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija vršeći pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Podrška kosovskom članstvu u Interpolu nikada nije bila povezana sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, već sa jačanjem globalne saradnje u sprovođenju zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Ovim ishodom, svi gubimo”, kaže se u saopštenju.

Ambasada SAD ističe da nastavljaju da snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije u kom posreduje EU.

“Sada više nego ikad, obje strane bi trebalo da ubrzaju svoje napore da postignu dogovor o potpunoj normalizaciji, što je jedini način da obje zemlje napreduju na putu pristupanja EU. I Srbija i Kosovo moraju da shvate da su njihovi putevi ka evropskoj budućnosti leže kroz normalizaciju. U tom cilju, pozivamo ih da izbjegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru”, zaključuje američka ambasada u Prištini.