Radulović DF-ov kandidat i pored protivljenja DPS-a

Ako je Andrija Mandić, kome su sudi za pokušaj terorizma, bio prihvatljiv za člana Odbora za bezbjednost, ne vidimo razlog da Branko Radulović ne bude prihvatljiv za potpredsjednika Skupštine, rekao je izvor Pobjede iz Fronta

Objavljeno: 21. 11. 2018 - 06:05

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović biće kandidat Demokratskog fronta za funkciju potpredsjednika Skupštine i pored protivljenja Demokratske partije socijalista, saznaje Pobjeda. Prema informacijama iz DF-a, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića dale su zeleno svjetlo za reizbor Radulovića , koji je i u prošlom sazivu bio potpredsjednik parlamenta. - Usaglašeni prijedlog DF-a za potpredsjednika Skupštine je profesor Branko Radulović. Ipak, još nijesmo dogovorili kada ćemo formalno inicirati taj prijedlog - saopštio je izvor Pobjede blizak vrhu DF-a.

Da bi bio izabran na to mjesto koje pripada opoziciji, Radulović bi morao da dobije podršku najvećeg dijela poslanika vladajuće koalicije u prvom redu DPS-a.

Poslovnik Skupštine Crne Gore je predvidio da se jedan potpredsjednik bira iz reda opozicije na prijedlog opozicije. Pitanje izbora potpredsjednika parlamenta iz redova opozicije postalo je ponovo aktuelno nakon što je dvotrećinskom većinom glasovima vladajuće koalicije, SDP-a i DF-a izabran Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Formiranje Odbora pratila je i popuna skupštinskih odbora iz redova opozicije, a najviše pažnje javnosti izazvao je odabir lidera Nove u Odbor za bezbjednost.

- Ako je Andrija Mandić, kome su sudi za pokušaj terorizma, bio prihvatljiv za člana Odbora za bezbjednost, ne vidimo razlog da Branko Radulović ne bude prihvatljiv za potpredsjednika Skupštine - rekao je izvor Pobjede.

DPS je krajem jula saopštila opoziciji da za „potpredsjednika Skupštine neće glasati za poslanike protiv kojih je vođen bilo kakav sudski postupak ili se i dalje vode sudski postupci“. Ako vladajuća partija bude istrajavala na svom uslovu, Radulović ne može ponovo biti kandidat za tu funkciju. Osim Radulovića, postupci se u Osnovnom i Višem sudu vode protiv Andrije Mandića, Nebojše Medojevića, Milana Kneževića, Marine Jočić i Milutina Đukanovića, tako da oni, čak i kad bi imali ambicije, ne mogu doći u obzir da budu izabrani za potpredsjednika parlamenta.

 Sredinom jula vladajuća većina u crnogorskom parlamentu saopštila je da je „rezervisana u odnosu na pojedina personalna rješenja za potpredsjednika Skupštine iz opozicije“. Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kazao je tada da je toj partiji u potpunosti prihvatljivo da u radu parlamenta participira jedan potpredsjednik iz opozicije. - Ali u vladajućoj većini u odnosu na pojedina personalna rješenja postoje određene rezerve i potrebno je postići zajednički stav po tom pitanju - kazao je tada Nikolić.