Advokat: Postoje dokazi da su Moškov i Andrić imovinu stekli zakonito

Advokat Miroslav Vučetić, zastupnik Tripa Moškova i Igora Andrića, čije nepokretnosti je Tužilaštvo blokiralo u finansijskoj istrazi, tvrdi da su njegovi klijenti imovinu stekli na zakonit način i da za to postoje dokazi, koje će predočiti u postupku.

Objavljeno: 21. 11. 2018 - 06:35

Moškovu su blokirane tri nepokretnosti, a Andriću dvije nakon što je vijeće Višeg suda usvojilo žalbu Tužilaštva i privremeno blokiralo korišćenje i raspolaganje nepokretnostima. Advokat Vučetić obratio se našoj redakciji nakon što je 17. novembra u Pobjedi objavljen tekst pod naslov „Kašćelanu, Božoviću i još trojici blokirana imovina“.

- Tekst je baziran na postupcima Specijalnog tužilaštva i Višeg suda u Podgorici, a koji su sprovedeni na krajnje nezakonit način, uskraćivanjem svestranog izjašnjenja. Istovremeno, sproveden je bez ijednog valjanog dokaza ili uopšte bez dokaza. Takvo postupanje Specijalnog tužilaštva i Višeg suda u Podgorici dovelo je do krajnje apsurdne odluke od 1. novembra - privremene mjere kojom zabranjuje otuđenje i opterećenje na nepokretnostima – navodi advokat Vučetić. On je istakao da se „ne bira način da se podignuta optužnica i pokrenuti krivični postupak opravdaju na sve moguće načine“.

 - To je svakako i svojevrsan vid posrednog pritiska na vijeće Višeg suda u Podgorici gdje se sprovođenjem finansijske istrage samo pokušava zaobići bit i suština – smatra Vučetić. On je kategoričan da njegovi klijenti – Moškov i Andrić nemaju bilo kakve veze sa ostalim okrivljenima. Ukazao je da je odluka kojom je njegovim branjenicima zabranjeno korišćenje imovine donijeta na osnovu indicija, a ne na bazi nesumnjivih i provjerenih dokaza.

Advokat Vučetić navodi da njegovi klijenti žele da zaštite kako svoj tako i ugled svojih porodica, te i da je odluka nadležnih donijeta bez uporišta u dokazima. Vučetić je u saopštenju obrazložio koje nepokretnosti su njegovim klijentima blokirane. Navodi da je Moškovu zabranjeno korišćenje stana u Škaljarima iako nikada nije bio upisan na njegovog klijenta, niti na njegovu porodicu.

- Uvidom u katastar i hronologiju upisa za tu nepokretnost nespornim se da utvrditi da je sad taj stan upisan na Srećka Moškova, koji je pravni sljedbenik sada pokojnog Tripa Moškova – navodi se u saopštenju. Vučetić se osvrnuo i na stan Tripa Moškova u naselju Kavač u Kotoru, tvrdeći da je njegov klijent tu nepokretnost stekao jer je plovio na prekookeanskim brodovima od 2003. godine pa do danas. - Ostvarivao je mjesečnu zaradu od nekoliko hiljada dolara što će naknadno biti i dostavljeno uz žalbu i druge prijedloge nadležnom sudu, što ukazuje da je imovina stečena iz zakonitog rada, a ne iz bilo kakve kriminalne organizacije za šta se sumnja – kazao je Vučetić.

On je ukazao da je treća nepokretnost Moškova koja je privremeno blokirana – stan u Podgorici, stečen 2007. godine, a plaćen je novcem od prodaje porodičnog imanja 2006. godine. Ti dokazi će, takođe, naknadno biti dostavljeni nadležnom sudu. Advokat Vučetić u saopštenju je objasnio koje nekretnine su blokirane njegovom klijentu Andriću. Stan u Dobroti Andrić je dobio od oca 1999. godine i postoji ugovor u poklonu koji je ovjeren. Vučetić navodi da je otac Igora Andrića bio pomorac i da je tu nekretninu stekao dugododišnjim radom.

- Što se tiče poslovnog prostora koji je upisan na Andrića, stečen je od novčanih sredstava koja su zarađena dugogodišnjom plovidbom na prekookeanskim brodovima sa kojom je otpočeo 2001. godine do danas i gdje je ostvarivao mjesečnu zaradu od nekoliko hiljada eura, što će naknadno biti i dostavljeno nadležnom sudu. To ukazuje na porijeklo imovine stečeno iz zakonitog rada, a ne iz bilo kakve kriminalne organizacije za šta se sumnja – naglasio je Vučetić. On je zaključio da su Andrić i Moškov imovinu stekli zakonito i za sve to postoje uredni dokazi.