UEFA odredila šešire za žrijeb u Dablinu

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) potvrdila je sastav šešira za žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Objavljeno: 21. 11. 2018 - 16:18

Na žrijebu koji će se održati 2. decembra u Dablinu, reprezentacija Crne Gore naći će se u četvrtom šeširu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igraće 55 reprezentacija, podijeljenih u 10 grupa. U grupama A, B, C, D i E takmičiće se po pet reprezentacija, dok će u grupama F, G, H, I i J nastupati po šest nacionalnih timova.

Direktan plasman na završni turnir, koji će se igrati u 12 gradova širom Evrope, obezbijediće po dvije najbolje plasirane ekipe iz svih grupa, dok će kroz baraž to pravo steći još četiri reprezentacije koje su učešće u baražu izborile kroz UEFA Ligu nacija. 

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igraće se u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2019. godine.

Četiri reprezentacije, koje su u prvom izdanju UEFA Lige nacije bile najbolje u svojim grupama Lige A, na žrijebu će automatski biti smještene u grupe A do E, kako bi zbog manjeg broja utakmica imale slobodne termine za odigravanje finalnog turnira Lige nacija u junu.

Sa ciljem da što većem broju domaćina EP 2020. omogući nastup na završnom turniru, u istoj grupi u kvalifikacijama neće moći da igraju više od dvije reprezentacije koje će organizovati šampionat Starog kontinenta*.

Kao i ranijih godina, UEFA je zbog otvorenih političkih pitanja uizmeđu pojedinih zemalja uvela određene restrikcije, pa tako u istoj grupi neće moći da se nađu Španija i Gibraltar, Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Takođe, UEFA je uzela u obzir i moguće teške vremenske uslove u određenom broju zemalja tokom marta i novemba, pa će zbog toga u jednoj grupi moći da se nađu maksimalno dvije od sljedećih reprezentacija: Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina. Farska Ostrva, Finska i Island neće moći da igrati domaće utakmice u martu i novembru.

SASTAVI ŠEŠIRA

Prvi šešir: Švajcarska**, Portugal**, Holandija**, Engleska**, Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska.

Drugi šešir: Njemačka, Island, Bosna i Hercegovina***, Ukrajina***, Danska***, Švedska***, Rusija, Austrija, Vels, Češka.

Treći šešir: Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska***, Norveška***, Srbija***, Finska***, Bugarska, Izrael.

Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, CRNA GORA, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija***.

Peti šešir: Makedonija***, Kosovo***, Bjelorusija***, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva.

Šesti šešir: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

* države domaćini EURA 2020 su Azerbejdžan (Baku), Danska (Kopenhagen), Engleska (London), Njemačka(Minhen), Mađarska (Budimpešta), Italija (Rim), Holandija (Amsterdam), Republika Irska (Dablin), Rumunija(Bukurešt), Rusija (Sankt Peterburg), Škotska (Glazgov), Španija (Bilbao).

** pobjednici grupa Lige A i učesnici finalnog turnira UEFA Lige nacija. 

*** reprezentacije koje će u martu 2020. godine igrati baraž za plasman na Evropsko prvenstvo.