Marković: Njegoš pripada svima koji ga razumiju

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime 150 godina postojanja i rada Biblioteke i čitaonice „Njegoš“ na Cetinju.

Objavljeno: 21. 11. 2018 - 16:42

„Narodna biblioteka 'Njegoš' na Cetinju već vijek i po jedna je od značajnih institucija crnogorske kulture. Osnovana vizijom crnogorskog suverena i najuglednijih ličnosti tadašnje Crne Gore, Biblioteka je svojim uticajem  podsticala zapažene ideje na temelju kojih su osnivana društva, muzeji, čitaonice“– stoji se u čestitki predsjednika Vlade upućenoj direktorici Biblioteke Ireni Nenadović.

Premijer navodi da je sâm Njegoš, još 1832. začeo biblioteku u onom formatu koji je potreban svakoj civilizovanoj zemlji, svjestan da vrijeme koje dolazi mora sa sobom odnijeti samoće i izolacije, a isturiti u prvi plan kolektivnu i državnu potrebu za prosvijećenim i evropskim življenjem.

„Njegoš pripada svima koji ga razumiju. A upravo noseći njegovo ime, ova Biblioteka je snagom institucionalnog autoriteta ostala središte kulturnog uticaja koji već vijek i po zaslužuje poštovanje svih generacija“ – navodi predsjednik Vlade Duško Marković u čestitki upućenoj povodom 150 godina postojanja i rada Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ na Cetinju koje se svečano obilježava sjutra.