Potpisan ugovor između Crne Gore i Makedonije o uređivanju imovinsko-pravnih odnosa

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se danas u Skoplju, u okviru prvog dana radne posjete Republici Makedoniji, sa makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim.

Objavljeno: 21. 11. 2018 - 18:07

Tom prilikom, ministri Darmanović i Dimitrov su potpisali Ugovor između Crne Gore i Makedonije o međusobnom uređivanju imovinsko-pravnih odnosa.

Zajednički je ocijenjeno da je potpisivanjem ugovora napravljen korak naprijed u jačanju ugovorne baze između dvije države.

darmanovicdimitrovMinistar Darmanović je kazao da intenzivan politički dijalog i saradnja kroz brojne regionalne i multilateralne mehanizme, predstavljaju primjer u regionu i potvrđuju odlične odnose dvije države.

Zemlje našeg regiona ujedinjene su zajedničkom evropskom perspektivom, koja ujedno predstavlja i podsticaj boljem infrastrukturnom povezivanju i ekonomskom razvoju u okviru Berlinskog procesa i brojnih regionalnih inicijativa – kazao je crnogorski šef diplomatije.

Ministar Darmanović je ponovio snažnu podršku Crne Gore Prespanskom sporazumu i izrazio uvjerenje da je usvajanjem  Odluke za pristupanje ustavnim izmjenama u Skupštini, Makedonija napravila istorijski korak naprijed u pravcu daljeg razvoja, a ujedno stvorila uslove za ulazak u NATO i otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Odluka građana i poslanika u Sobranju otvara vrata brzom ulasku Makedonije u NATO i mi se radujemo što će ova zemlja uskoro postati 30. članica Alijanse – kazao je ministar Darmanović, dodajući da će Crna Gora, kao aktivan zagovornik politike otvorenih vrata, nastaviti snažno da podržava  Makedoniju. 

Ministar Dimitrov se zahvalio crnogorskom šefu diplomatije na podršci koju Crna Gora, kao članica NATO-a, pruža Makedoniji u procesu evroatlantske integracije. Naglasio je da su benefiti članstva u Alijansi vidljivi na primjeru Crne Gore, te da dvije prijateljske države dijele  zajedničku viziju prosperitetnog i stabilnog  Zapadnog Balkana.