Dodik pisao Trampu: 25. novembar nije moj dan državnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je pismom predsjedniku SAD Donaldu Trampu, povodom njegove čestitke za Dan državnosti članovima Predsjedništva BiH, da Dan državnosti BiH nije njegov praznik.

Objavljeno: 23. 11. 2018 - 18:17

"Dobio sam danas od predsjednika SAD čestitku u kojoj mi čestita 'Dan državnosti BiH'. Napisao sam mu da to nije moj Dan državnosti i da Srbi i Republika Srpska nisu pristali na to. Obavijestio sam ga da možemo da razgovaramo o EU integracijama, ali da ne možemo o NATO", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, prenosi RTRS.

Tramp je u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo da će Amerika nastaviti da pruža podršku aspiracijama BiH ka evroatlantskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, prenosi Kliks.

Dodik je rekao da su lažne tvrdnje da je donijeta odluka u ulasku BiH u NATO i da je to veoma dobro poznato ambasadorki SAD u Sarajevu.

"Iako se ne slažem sa pismom koje sam dobio od Trampa, smatram da je ovo početak dobre komunikacije između nas", rekao je Dodik.

Milorad Dodik je i dalje na "crnoj listi" osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD zbog, kako smatraju u Vašingtonu, politike koju zagovara dovodeći u pitanje Dejtonski sporazum.