Budućnost regiona je u EU

Sastanak ministara vanjskih poslova Zapadnobalkanske šestorke (WB6), čiji je domaćin bio crnogorski ministar Srđan Darmanović održan je juče i danas u Budvi, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Objavljeno: 30. 11. 2018 - 16:50

Kako su naveli, sastanku su prisustvovali ministri vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bušati, Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, Republike Kosova Bedžet Pacoli, Republike Makedonije Nikola Dimitrov, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović kao i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajnhorst, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović kao i generalni sekretari za period 2019-2024 Majlinda Bregu i Igor Lukšić. Takođe, kao predstavnica zemlje domaćina ovogodišnjeg samita u Londonu učestvovala je ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp a u ime domaćina narednog samita, koji će biti održan u Poznanju u julu 2019, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske i opunomoćeni koordinator Samita Šimon Šinkovski.

Prethodna godina bila je veoma važna za zemlje Zapadnog Balkana u kontekstu jačanja evropske perspektive, ocijenili su šefovi diplomatija Zapadnobalkanske šestorke.

Ministar Darmanović je, izrazivši zadovoljstvo što se sastanak održava u Crnoj Gori, koja je prije šest godina i inicirala saradnju u ovom formatu, kazao da „predano radimo na ispunjavanju obaveza preuzetih na samitu u Londonu ali i prethodnim samitima, te da pridajemo značajnu pažnju Agendi povezanosti i realizaciji projektno orjentisanih aktivnosti, kao i jačanju regionalne ekonomske saradnje.“

3011srdjandarmanovic

Tokom sastanka je bilo riječi i o važnosti Digitalne agende za Zapadni Balkan i Agende za mlade, kao ključnih preduslova za dalji razvoj i prosperitet regiona.

„Upravo mladi su budućnost u koju moramo investirati“, ocijenio je Darmanović, podsjetivši da Crna Gora i dalje čvrsto stoji iza inicijative za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope, koji bi doprinio boljoj povezanosti mladih, otvaranju novih radnih mjesta i pospješio dalji ekonomski razvoj.

 Darmanović je ukazao i da Crna Gora snažno podržava napredak susjeda na evropskom putu.

„Sigurni smo da je uspjeh svake od zemalja uspjeh svih nas“.

Sastanak je, kako su dodali, bio prilika i za razmjenu mišljenja o aktuelnim pitanjima u regionu pri čemu je ponovljena otvorenost za konstruktivni dijalog u duhu dobrosusjedske saradnje i razumijevanja.

Ministri vanjskih poslova Zapadnobalkanske šestorke usvojili su tokom današnjeg sastanka i zajedničku izjavu kojom su potvrdili da je budućnost regiona u Evropskoj uniji te da je to jedini okvir koji garantuje dalji razvoj i stabilnost kako u regionu tako i u Evropi.