Krenućemo s protestima ako zadržite Medojevića i uhapsite Kneževića

Nova srpska demokratija najoštrije osuđuje sramni, nezakoniti, siledžijski akt hapšenja i stavljanja u zatvor poslanika DF-a i predsjednika PzP-a Nebojše Medojevića, kao i odluku Višeg suda da se na isti način postupi i prema poslaniku DF-a i predsjedniku DNP-a, Milanu Kneževiću. Naši prijatelji i saborci, Medojević i Knežević, imaju punu podršku Nove i mi ćemo svim svojim kapacitetima stati u njihovu zaštitu. Ovom prilikom obavještavamo javnost da je Nebojši Medojeviću direktno ugroženo zdravlje, jer je od trenutka stavljanja u zatvor otpočeo štrajk glađu, saopšteno je iz Nove.

Objavljeno: 01. 12. 2018 - 15:50

Nakon, kažu iz te partije, „više od dvije godine intenzivnog progona DF-a, montiranih političkih procesa protiv lidera i funkcionera, hapšenja, privođenja i saslušavanja, čin kidnapovanja Nebojše Medojevića je označio da su dijelovi režima spremni da preuzmu i krajnje, radikalne mjere u pokušaju da zaustave DF u našoj misiji oslobođenje i demokratizacije Crne Gore“.

Nova i DF, tvrde oni, nijesu izabrali radikalizaciju političke scene. Na taj potez su se, kažu, odlučili određeni dijelovi vrha režima, i to u trenutku kada se krenulo u pronalaženje rešenja i mehanizama koji bi omogućili održavanje prvih fer izbora, kao i izmjene i dopune ustava „kojima će biti zaustavljena diskriminacija i nasilna asimilacija srpskog naroda“.

„U susret odluci Apelacionog suda, mi još jednom pozivamo na razum i prekid državnog terora prema DF-u, jer takvo ponašanje režima vrlo brzo može Crnu Goru odvesti na zli put - put sukoba i trajne destabilizacije. U slučaju daljeg zadržavanja Nebojše Medojevića u zatvoru i eventualnog hapšenja Milana Kneževića, Glavni odbor Nove smatra da DF treba odmah da otpočne sa protestima i izlaskom na ulice, kako bi svi zajedno odbranili dostojanstvo, pravdu i istinu“, poručuju iz Nove.

Iz te stranke navode i da odbacuju rezoluciju kojom je parlamentarna većina „pokušala da minimizira i nezakonito ukine odluke Velike narodne skupštine srpskog naroda iz 1918. godine“.

„Rezolucija koju je ponudio režim isključivo je u svrhu falsifikovanja istorije, nametanja neistina i nastavka nasilne asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori. NSD i srpski narod širom Crne Gore su pokazali da se neće pomiriti sa takvim potezima, da smo mi previše žilav protivnik, što se uostalom pokazalo i na brojnim proslavama oslobođenja i ujedinjenja“, zaključuje se u saopštenju Nove.