Bečić i Abazović u Briselu: Tajkuni eksploatišu naše prirodne resurse

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik GP URA Dritan Abazović, nastavili su svoju posjetu Briselu susretom sa Vesnom Jusup, predstavnicom partije Zelenih u Evropskom parlamentu.

Objavljeno: 05. 12. 2018 - 19:00

U prisustvu generalnog sekretara Demokrata Borisa Bogdanovića, i potpredsjednika GP URA Filipa Adžića, Bečić i Abazović su sa Jusup razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, sa posebnim akcentom na pitanja koja su važna za Zelene, u prvom redu o zaštiti životne sredine, naročito u sadašnjem trenutku kada je njena devastacija skoro jedino pravilo u skladu sa kojim se ponaša vladajuća garnitura.

Kako je Portalu Analitika saopšteno sa sastanka, dvojica lidera su na sastanku istakli kako je odnos vlasti prema životnoj sredini, preko privilegovanih pojedinaca bliskih njima kojima su u ruke date naše šume, naš vazduh i naša voda, potpuno neodgovoran i neprihvatljiv.

Lideri Demokrata i GP URA su istakli da Crna Gora, sa ovakvom vlašću i njenim odnosom prema "zelenim" temama, nikada neće zatvoriti Poglavlje 27 - Zaštita životne sredine. Oni su naglasali da je to najveći izazov za Crnu Goru na njenom putu ka EU, naročito ako se ima u vidu isprepletenost ovog poglavlja sa poglavljima 23 i 24, i to upravo zbog uvezanosti nosilaca organizovanog kriminala i korupcije sa nosiocima vlasti u Crnoj Gori.

A da je to tako, kako su istakli, dokaz je teška ekološka situacija oko mijenjanja toka i zagađenja rijeke Tare usljed radova na autoputu. Možda još slikovitiji primjeri te veze su i jačanje šumarske i hidromafije u Crnoj Gori, kao i nezakonito vađenje šljunka iz naših rijeka, pri čemu se misli na koncesije koje privilegovani pojedinci i bliski rođaci, prijatelji i kumovi čelnih ljudi u DPS-u dobijaju da bjesomučno eksploatišu naše prirodne resurse, a državi od toga ostaje samo šteta i malo ili nimalo joj se vrati.

Neprihvatljivo je, istakli su Bečić i Abazović, to što se kroz rođačko-kumovske šeme građanima naplaćuje ono što su prethodno od nas oteli. Zato je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i napredak u tom smislu, u poglavljima 23 i 24 preduslov za kvalitetnu borbu za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. Demokrate i URA su opredijeljene da nastave tu borbu, koju su započele od samog osnivanja.

Nezaobilazna tema razgovora sa predstavnicom Zelenih u Briselu, bilo je i skandalozno zagađenje kojem su duži niz godina izložena Pljevlja, jedan od najzagađenijih gradova i Evropi i na svijetu. Bilo je riječi i o drugim crnim ekološkim tačkama u našoj zemlji, ali i o problemu ulcinjske Solane i Skadarskog jezera, a u vezi sa projektom Porto Skadar Lake.

Sagovornici su se na kraju saglasili da je, ipak, osnov svega demokratija i poštovanje ljudskih prava, pa tako i Ustavom garantovanog prava na zdravu životnu sredinu.