Vijeće odbilo predlog Katnića, suđenje odgođeno

Sudsko vijeće odbilo je predlog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se razdvoji postupak za pokušaj terorizma u odnosu na Branku Milić, srpsku državljanku, koja boravi u Ambasadi Srbije, kao neosnovan. Suđenje za pokušaj terorizma u podgoričkom Višem sudu je nakon što je to saopštila sutkinja Suzana Mugoša prekinuto i biće nastavljeno sjutra.

Objavljeno: 06. 12. 2018 - 09:01

Tok suđenja:

9:06 Kako nisu ispunjenje procesne pretpostavke da se pretres održi, isti se odlaže. Suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

9:05 Sudsko vijeće je odbilo predlog Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića za razdvajanje postupka u odnosu na Branku Milić.

''Odbija se predlog Glavnog specijalnog tužioca kao nesonovan da se razdvoji postupak u odnosu na Milić Branku, jer ovo vijeće nalazi da imajući u vidu fazu postupka i da je izvedena većina dokaza nije cjelishodno razdvojiti postupak u odnosu na optuženu Milić Branku i nema realnih i objektivnih razloga za takvu odluku'', kazala je Mugoša.

9:02 Predsjedavajuća sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo zastupnika optužbe, te optuženih i njihovih advokata. Nisu pristupili Mandić Andrija i Milan Knežević koji su udaljeni do kraja dokaznog postupka, kao ni Milić Branka koja je svojevoljno napustila suđenje i za kojom je izdata potjernica.

Sud je na prethodnom ročišto trebao da se odredi o zatjevu za odvajanje postupka u slučaju optužene Branke Milić.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio je na sudjenju da se postupak protiv Branke Milić odvoji i da joj se sudi kada se za to steknu uslovi, odnosno kad bude dostupna sudu.

Katnić sumnja da je bjekstvo Milić u Ambasadu Srbije organizovano unaprijed i da je cilj odugovlačenje postupka. Viši sud naredio je izdavanje potjernice za Milić. Nezadovoljna što je sud odbio njen zahtjev za izuzeće veštaka, Milić je 23. novembra napustila sudjenje i pomoć zatražila u Ambasadi Srbije.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.