Deset filmova za ponijeti sa PFF-a

Pažljivo odabranih 26 filmova, većinom crnogorskih premijera, vrtjeće se u KIC-u do nedjelje, 9. decembra. Među njima su Fon Trirova „Kuća koju je sagradio Džek“, Glavonićev „Teret“ i Koredini „Kradljivci“

Objavljeno: 06. 12. 2018 - 16:09

Ne moramo da idemo daleko da bismo vidjeli da Podgorica film festival postaje sve ozbiljniji iz godine u godinu. Dovoljno je da pogledamo program ovogodišnjeg, trećeg izdanja manifestacije koja je otvorena u srijedu, 5. decembrau KIC-u „Budo Tomović“ prikazivanjem danskog kandidata za Oskara, sandensovskog bisera „Krivica“režisera Gustava Molera.

Pažljivo odabranih 26 filmova, većinom crnogorskih premijera, vrtjeće se u KIC-u do nedjelje, 9. decembra. Šteta je propustiti bilo koji od njih, ali većina gledalaca, osim rijetki srećnici koji imaju dovoljno vremena da „noće“ u KIC-u, moraće da naprave uži izbor.

U to ime, prilažemo listu od sedam naslova na koje vrijedi obratiti najviše pažnje. Riječ je o filmovima koji nude vrlo zanimljive celuloidne priče koje ćete poželjeti da spakujete i odnesete sa sobom poslije završetka besplatnih projekcija.

Kolektivni vrisak

Hoćemo li ove godine opet kolektivno viknuti jedno glasno: „Opet si nam to uradio?! Ma, je*i se, Fon Trire!“? Dobićete odgovor na pitanje u petak, 8. decembra, ako se nacrtate u KIC-u u 22 sata kada počinje regionalna premijera Larsovog filma „Kuća koju je sagradio Džek“. Sudeći po trejleru, posterima i recenzijama poslije festivala u Kanu, vrisak je gotovo neminovan. Maestralni Fon Trir je ponovo tu da nas rastavi na komade.

Kanski pobjednik

- Kraj filma nas je potpuno izuo iz cipela - kazala je predsjednica žirija Kejt Blančet uručujući nagradu za najbolje ostvarenje režiseru Hirokazuu Koredi. Nema bolje preporuke za dramu „Kradljivci“, ovogodišnjeg kanskog pobjednika, koji je na repertoaru PFF-a u subotu, 8. decembra u 22:30 sati.

Težina istine

Još jedan „kanovac“ stiže u KIC u četvrtak, 6. decembra u 20:30 časova. Riječ je o filmu „Teret“ u režiji Ognjena Glavonića koji mjesecima podiže prašinu hipnotišućom storijom o masovnoj grobnici koja je 2001. godine otkrivena u Batajnici. Pazite se, opasan je „Teret“. Teško ga je svariti – jer njegov autor odbija da povjeruje kako je antisrpski govoriti istinu.

Jadi mladih

I poslije Kana, opet Kan: u petak, 8. decembra u 16:15 sati biće prikazan film „Mlada žena“ režiserke Leonor Seraj dobio je ovogodišnju Zlatnu kameru. Neobična komedija o švorc djevojci kojoj je mačka sve što ima u životu, idealna je za ljubitelje filmova o jadima milenijalaca.

01-pff-690x340

Nemuževni muž

Što se događa u umu mladića koji misli da nije dovoljno muževan i snažan da zaštiti nikoga u momentu kada mu buduća supruga saopšti da je trudna? Režiser Dominik Locher spremio je težak, ali izuzetan odgovor na ovo pitanje u drami „Golijat“ koja će biti prikazana na PFF-u u četvrtak, 6. decembra u 16 sati.

Satirični majmun

Ako ste željni balkanske političke satire, može vas zanimati film „Godina majmuna“ u režiji Vladimira Blaževskog. Priča o neobičnom prijateljstvu usamljenog majmuna i upravnika zoo vrta biće prikazana u petak, 7. decembra u 20 časova.

Čar osamdesetih

U ostvarenju „Jeste li pogledali moj film?“ ulovljena je kinematografska magija osamdesetih – i to korišćenjem i ultrapoznatih, ali i do sada neprikazanih kadrova iz više od 1.000 kultnih naslova. Ljubavno pismo filmu režisera i montažera Pola Antona Smita zatvoriće festival u nedjelju, 9. decembra u 22:30 sati.

Domaća snaga

Na ovogodišnjem izdanju PFF-a, tri crnogorska režisera pokazaće domaćoj publici koliku snagu ima moć kratkog metra.

Šestog decembra u 18 sati biće održana crnogorska premijera kratkometražnog filma „Puna glava radosti“ koju je Branislav Milatović režirao po istoimenoj kratkoj priči Ognjena Spahića. Kratka forma, crno-bijeli format, Slavko Štimac, crnogorski film snimljen iz jednog kadra? Znate gdje morate da budete ovog četvrtka!

U petak, 7. decembra, takođe u 18 časova na repertoaru je „Peloid“, premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. Ako ne možete da povjerujete da postoji crnogorski film u kom su povezani Bojan Bajramović, Pet Shop Boys i Ljubomir Đurković – uputite se u KIC na crnogorsku premijeru. Čeka vas neočekivana poslastica režisera Bojana Stijovića.

U nedjelju, 9. decembra u 20 sati na redu je „Put“ u režiji Senada Šahmanovića. Domaća premijera priče o sazrijevanju iz dvije perspektive - napuštenog sina i oca koji ga je ostavio – pokazaće vam koliko je hrabrosti potrebno za susret sa istinom.

Više o programu ovogodišnjeg PFF-a možete pronaći na zvaničnim stranicama festivala na Fejsbuku i Instagramu. 

FOTO: FB stranica PFF / imdb.com